Chlieb aj rohlíky môžu byť drahšie

Ceny pekárenských výrobkov na Slovensku sa zrejme zvýšia. Dôvodom má byť podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov nepriaznivá klíma v Európe, ktorá spôsobila výrazný výpadok pšenice a pšeničnej múky. To má za následok nárast cien obilia na slovenskom trhu o 25 až 30 %.

28.08.2018 18:03
debata (20)

„Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli,“ uviedla predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Zároveň upozorňuje, že slovenskí pekári budú musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o úpravy týchto cien. Dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. „Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý polrok o viac ako 7 %,“ vysvetlila Lopúchová.

Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi sú pre slovenských pekárov podľa Lopúchovej ekonomickou nočnou morou. „Už v tomto roku došlo k zvýšeniu príplatkov v rámci sociálneho balíčka, no od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája budúceho roka. Na toto sa slovenskí pekári nemôžu nečinne prizerať,“ konštatovala Lopúchová.

Podľa jej slov odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. „Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eura. To výrazne navyšuje náklady na výrobu chleba. Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť, alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe,“ uzavrela Lopúchová.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chlieb #Rohlík