USA sa sťažujú vo WTO na ruskú odvetu za americké clá

Spojené štáty v stredu podali vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Rusko pre opatrenia, ku ktorým Moskva pristúpila v reakcii na americká clá na dovoz ocele a hliníka do USA.

30.08.2018 06:53
debata (128)

Washington uviedol, že Rusko porušilo pravidlá WTO, pretože clá zavedené v júli uplatňuje len na tovary dovážané z USA a nie na dovoz z inej krajiny. Okrem toho sadzby sú vyššie, ako povoľujú pravidlá WTO. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Rusko má teraz 60 dní na urovnanie sporu. Potom môžu Spojené štáty WTO požiadať o jeho posúdenie. Ruské ministerstvo hospodárstva vyhlásilo, že USA si vyložili nesprávne povahu prijatých opatrení.

„My konáme v rámci dohody WTO o osobitných ochranných opatreniach, ktorá umožňuje krajinám kompenzovať škody vzniknuté v dôsledku ‚špecifických ochranných opatrení‘ prijatých inou krajinou (v tomto prípade USA),“ napísalo ministerstvo.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Washington má právo prípad predložiť WTO, ale že „v tomto prípade Rusko, samozrejme, použije celý rad protiargumentov“.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #WTO #obchodná vojna #clá