Ceny jabĺk padajú, ale iba ovocinárom

Po dvoch chudobných rokoch sa dočkali ovocinári historicky rekordnej úrody jabĺk. Očakáva sa, že Slovensko zoberie okolo 60-tisíc ton jabĺk, na porovnanie, vlani to bolo len 34-tisíc ton. Nadúroda by mala priniesť pokles cien, zatiaľ však zlacnenie v supermarketoch nevidno. Najlacnejšie jablká sú v predajniach ovocinárov.

01.09.2018 06:00
jablko, úroda, zber, ovocie Foto:
Rok 2018 je plný paradoxov. Na jednej strane priniesol nízku úrodu letných obilnín, na druhej strane sa urodilo toľko ovocia, že ho ovocinári nestíhajú zberať. Ilustračné foto.
debata (14)

Rok 2018 je plný paradoxov. Na jednej strane priniesol nízku úrodu letných obilnín, namiesto štyroch či piatich kosieb lucerny dve, ale ovocia sa urodilo toľko, že ho ovocinári nestíhajú zberať. Po vynikajúcej sezóne jahôd, čerešní, broskýň a sliviek je tu nadpriemerná úroda jabĺk.

"Stromy boli po mrazivých apríloch 2016 a 2017, ktoré zredukovali úrody na polovicu, odpočinuté. Dobre zakvitli a keďže na jar nemrzlo, dočkali sa na celom Slovensku vysokej úrody. Pretože stromy hlbšie korenia, lepšie ako iné plodiny sa vyrovnali aj s nedostatkom vlahy,“ vysvetlil pozadie bohatej úrody Marián Varga.

Neštandard je za babku

Do príchodu dažďov na konci minulého týždňa zaznamenali meteorológovia na juhozápade Slovenska 44 letných tropických dní, a to poznamenalo aj kvalitu jabĺk. Predčasne dozreli, zber jesenných ba už aj zimných odrôd jabĺk sa začal s trojtýždňovým predstihom oproti obvyklému agrotechnickému.

Horúce počasie však prinieslo aj poškodenie plodov úpalom. Jablká začali padať zo stromov a na priemyselné spracovanie pôjde tohto roku podľa ovocinára Petra Sekeru z novozámockej spoločnosti Poľnohospodár 20 až 25 percent produkcie.

Obrovská ponuka stláča ceny jabĺk dolu. Zatiaľ to pociťujú viac pestovatelia ako spotrebitelia. Veď v obchodoch stoja jablká vysoko nad jedno euro za kilogram, cena 1,60 eura je bežná. Zato v podnikových predajniach ovocinárov si možno plody kúpiť od 40 do 80 centov za kilogram.

"Sme na začiatku predčasne otvorenej jablkovej sezóny,“ hovorí konateľ spoločnosti Gemerprodukt Valice František Tóth. "Kam sa dostane cena jabĺk o pár týždňov, ukáže politika obchodných reťazcov, ktoré si budú môcť vyberať z obrovskej ponuky jabĺk v stredoeurópskom priestore,“ dodáva Tóth.

Marián Varga, šéf Únie ovocinárov Slovenska, doplnil, že v celej Európe sa očakáva produkcia približne na úrovni 12 miliónov ton. Pestovatelia, ktorí nemajú sklady, sa ocitnú podľa Vargu v obrovskej núdzi. Pánom situácie bude obchod. Varga však nepripustil príliš veľké zníženie cien – ohraničil ho rozmedzím 5 – 7 percent.

Zachráň sa, ako vieš

To, že sa ceny začínajú lámať, ukazuje trh s tzv. trojkovými alebo tzv. priemyselnými jablkami. Na Slovensku aj v susednom Maďarsku chýbajú veľké priemyselné konzervárne. Tie však má Rakúsko. Spoločnosť Agrana ponúkla slovenským producentom nákupnú cenu 9 centov za kilogram spadnutých a vytriedených neštandardných jabĺk. S takou cenou môžu rátať napríklad ovocinári v Poľnohospodárovi Nové Zámky. V Maďarsku však nakupujú rakúski výrobcovia džúsov o polovicu lacnejšie, na čo miestni farmári odmietajú pristúpiť.

Vláda v Budapešti na obrovskú nespokojnosť maďarských ovocinárov reagovala vyhlásením, že vybuduje v spolupodielnictve s ovocinármi závod na priemyselné spracovanie jabĺk, aby v budúcnosti neboli odkázaní na "svojvôľu“ zahraničného odberateľa.

Na Slovensku sa zachraňujú pestovatelia, ako najlepšie vedia. "Všetky kvalitné plody pôjdu do skladu a ostatné sa budeme usilovať vylisovať na šťavy. Rozšírili sme ponuku balení od 125 ml, 250 ml cez 1-, 3-, 5-litrové až po 10-litrové škatule,“ povedal František Tóth z Gemerproduktu Valice.

"To, že je obrovská ponuka všetkých jabĺk, cítime na klesajúcich cenách aj za jablká určené na bežnú spotrebu. Veľkoobchod tlačí ceny k 42 centom,“ ilustroval súčasné cenové pohyby Peter Sekera z Poľnohospodára. Obáva sa podobne ako František Tóth, že ani obrovská úroda neprinesie ovocinárom požadovaný ekonomický efekt.

Dobrí oberači sú vzácni

"Máme čoraz väčšie problémy s oberačmi. V okolí Nových Zámkov nevieme prilákať do sadov takmer nikoho. Schopnejší ľudia odídu na oberačky do Talianska a tak oberajú jablká 12 brigádnici zo Srbska a partia Rómov z Bátorových Kosíh,“ povedal Peter Sekera a dodal, že oproti minulosti kvalita práce najímaných oberačov klesla na 60 percent.

Za odlevom slovenských poľnohospodárskych brigádnikov do cudziny sú podľa Sekeru skryté národné dotácie či rozdielna daňová a odvodová politika v konkurenčných štátoch. Tá zvýhodňuje poľských, talianskych či rakúskych ovocinárov oproti slovenským. Podľa Mariánu Vargu z Ovocinárskej únie treba rozhodne skrátiť čas potrebný na zadministrovanie povolení pre brigádnikov z Ukrajiny či zo Srbska. Predstava ovocinárov je dva týždne, teraz im vybavenie povolení trvá pol roka.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #ovocinári