Trump odmietol návrh EÚ vynulovať clá na autá

Prezident Spojených štátov Donald Trump odmietol štvrtkový návrh Európskej únie na vzájomné zrušenie dovozných ciel na automobily. V rozhovore s agentúrou Bloomberg uviedol, že tento návrh "nie je dosť dobrý". Opätovne tiež prirovnal obchodné praktiky EÚ k obchodným praktikám Číny.

30.08.2018 21:46 , aktualizované: 31.08.2018 12:48
debata (21)

„Medzi ich spotrebiteľské zvyky patrí kupovať ich autá, nie naše autá,“ povedal na adresu EÚ americký prezident. „EÚ je takmer taká zlá ako, Čína, len menšia,“ vyhlásil tiež.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v júli dohodol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, že obe strany sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselný tovar s výnimkou automobilov.

„Sme ochotní znížiť clá na autá až na nulu, všetky clá na nulu, ak Spojené štáty urobia to isté,“ citoval server CNBC eurokomisárku Ceciliu Malmströmovú, ktorá vo výbore Európskeho parlamentu vo štvrtok predstavila zákonodarcom detaily rokovania medzi delegáciou USA a EÚ, ktoré sa konali 25. júla.

„Povedali sme, že zo strany EÚ sme pripravení ísť na nulové clá na všetok priemyselný tovar, samozrejme, ak USA urobia to isté, takže by to bolo na základe reciprocity.“

Spojené štáty teraz uplatňujú dovozné clo 25 percent na ľahké nákladné vozidlá a pickupy a 2,5 percenta na menšie autá. EÚ má na dovoz áut z USA jednotnej clo desať percent.

Akcie automobiliek v Európe v reakcii na správu o návrhu EÚ prudko vzrástli, neskôr ale zisky zmazali. Akcie automobiliek v Európe v tomto roku strácajú, pretože investori sa obávajú, že Trump splní hrozbu z jedného zo svojich júnových tweetov. V ňom napísal, že ak EÚ nezruší clá na americké autá, nebudú mať USA inú možnosť, než uvaliť vlastné clá.

EÚ zareaguje na clá na autá

Európska únia zareaguje na akékoľvek americké clá uvalené na automobily vyrobené v Európe. Uviedol to v piatok Jean-Claude Juncker.

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF šéf exekutívy EÚ tým zareagoval na štvrtkové vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa pre agentúru Bloomberg, že zvažuje zaviesť clá na európske autá, čím by ohrozil „obchodné prímerie“ uzavreté medzi Úniou a USA koncom júla počas Junckerovej návštevy vo Washingtone. Cieľom júlových rokovaní bolo zabrániť vyostreniu obchodného konfliktu medzi EÚ a USA.

„Ak to urobí on, my tak urobíme tiež,“ odkázal Juncker v rozhovore pre nemecký televízny kanál ZDF.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #automobilky #obchodná vojna