Udalosťou baníckeho roka bolo uzavretie bane Cígeľ po 55 rokoch

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) vyťažili za uplynulý banícky rok, od 1. júla 2017 do 30. júna tohto roka, 1 668 800 ton uhlia. Odberateľom expedovali viac ako 1,7 milióna ton odbytových sortimentov uhlia.

31.08.2018 11:53
debata

„Najvyšší objem ťažby, a to 390 480 ton, dosiahli stenári Slavomíra Bielika z ťažobného úseku Nováky. V procese prieskumu a prípravy nových ťažobných kapacít vyrazili razičské osádky spolu 10.930 metrov nových banských diel. Najviac, 1004 metrov, dosiahli raziči Jána Matiaška z ťažobného úseku Nováky,“ informovala v piatok TASR pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov tlačová hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Odberateľom bane expedovali viac ako 1 710 000 ton odbytových sortimentov uhlia, z toho do Elektrárne Nováky (ENO) 1 657 000 ton energetického uh­lia.

„Aj naďalej pokračuje spolupráca so Slovenskými elektrárňami v oblasti poskytovania služieb. Už osem rokov dodávateľsky HBP zabezpečujú činnosti zamerané na železničnú prepravu po vlečke ENO, vykládku uhlia a zauhľovanie kotlových zásobníkov uhlím, obsluhu škváropopolového hospodárstva, odvoz a ukladanie stabilizátu. Pre Bukózu Energo z Vranova nad Topľou vyexpedovali 41. 100 ton uhlia požadovanej kvality a zrnitosti,“ priblížila ďalej hovorkyňa banskej spoločnosti.

Banícky rok 2017/2018 sa zapísal podľa nej do histórie spoločnosti ako obdobie, v ktorom bola po 55 rokoch prevádzky definitívne ukončená ťažobná činnosť v bani Cigeľ.

„V súlade so strategickými zámermi spoločnosti sa časť zamestnancov presunula na produktívne pracoviská ostatných ťažobných úsekov, zvyšok pracoval na demontáži banskej výstuže, demontáži elektrostrojných zariadení a uzatváraní banských diel v pôsobnosti úseku likvidácie a revitalizácie bane Cigeľ,“ ozrejmila.

Záchránari sú k dispozícii aj pre tunel Višňové

Súčasťou firmy je aj odštepný závod Hlavná banská záchranná stanica, ktorý počas baníckeho roka plnil v prvom rade svoju základnú úlohu, teda riešenie a zdolávanie mimoriadnych udalostí, kontrolu činnosti a funkčnosti závodných banských záchranných staníc v rámci Slovenska, výchovu a vzdelávanie banských záchranárov a pracovníkov riadiacich činnosť pri zdolávaní mimoriadnych udalostí.

„Zabezpečovala banskú záchrannú službu pre ďalších 26 organizácií. Od júla 2017 vykonáva nepretržitý záchranársky dozor pri výstavbe tunela Višňové – Dubná Skala,“ doplnila Siváková. V banskom záchrannom zbore Slovenska pôsobí 227 banských záchranárov, z toho 194 z HBP.

„Ťažba v dobývacích priestoroch pokračuje v súlade s prijatou koncepciou na roky 2018 a 2019. Plynulý priebeh do ďalších rokov je zabezpečovaný aj rozpracovaním strategického plánu na obdobie 2018 až 2025, v ktorom pre budúci rok počítame s ťažbou 1.400.000 ton s cieľom zabezpečovať kladný výsledok hospodárenia,“ skonštatovala hovorkyňa firmy.

Strategickým zámerom spoločnosti je podľa nej dosahovanie ziskového hospodárenia s krytím všetkých investičných a prevádzkových potrieb, súlad medzi výrobou a odbytom, transparentné realizovanie likvidačných prác v podzemí a na povrchu bane Cigeľ, pokračovanie prípravy a rozvoja ťažby v ťažobnom úseku Čáry i projektová a vecná príprava nových kapacít 12. poľa Nováky.

debata chyba
Viac na túto tému: #baníci #Prievidza #Hornonitrianske bane