Na Slovensku sa za polrok ubytoval rekordný počet turistov

Počet ubytovaných turistov na Slovensku v prvom polroku stúpol na nový rekord. Zo zahraničia jazdia do krajiny pod Tatrami hlavne Česi. Vyplýva to z údajov slovenského štatistického úradu a prepočtov ČTK.

31.08.2018 13:49
debata (2)

Za obdobie od januára do konca júna služby ubytovacích zariadení na päťmiliónovom Slovensku využilo 2,57 milióna ľudí. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje nárast o 3,6 percenta.

Viac ako tri pätiny klientov slovenských hoteliérov tvorili v sledovanom období domáci návštevníci. Na Slovensku sa tiež ubytovalo takmer milión cudzincov. Najpočetnejšou zahraničnou klientelou boli tradične Česi, ktorí sa na celkovom počte ubytovaných hostí v prvom polroku podieľali viac ako desatinou.

Napriek rastu počtu turistov kapacity slovenských ubytovacích zariadení boli v júni vyťažené len zhruba z jednej tretiny.

Cestovnému ruchu pomáhajú tiež vládne dotácie pre školy na organizovanie lyžiarskych výcvikov. Ďalšiu podporu domácich podnikateľov v ubytovacích službách si vládna koalícia sľubuje od pripravovaného zavedenia povinných firemných príspevkov na rekreáciu pre pracovníkov väčších zamestnávateľov.

Vlani sa na Slovensku ubytovalo vyše 5,37 milióna domácich i zahraničných turistov. Oproti roku 2016 to predstavovalo nárast o sedem percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #turizmus