Legendárna Slovenská strela sa vráti na koľaje

Legendárna vlaková súprava Slovenská strela opustila v piatok mesto Kopřivnice. Prepravný špeciál ju dopravil po cestách do mesta Hranice, kde ju v nasledujúcich dvoch rokoch kompletne zreštaurujú. Neskôr sa jej domovom stane nové múzeum automobilov Tatra. Doň sa dostane na svojich kolesách.

31.08.2018 15:35
debata (5)

Presunom súpravy do Hraníc sa začína realizovať projekt Návrat Slovenskej strely na koľajnice, uviedol Daniel Potocký z tlačového servisu Tatra trucks. Súprava po generálnej oprave bude prevádzkyschopná. Pri osobitných príležitostiach bude vychádzať na trať.

Historická Slovenská strela pred múzeum v Kopřivniciach

Slovenská strela je štvornápravový motorový vozeň, ktorý v kopřivnickej Tatre vyrobili v roku 1936. Fabrika dodala železnici len dva kusy. V službách Československých štátnych dráh mala označenie M 290.0. Súpravy jazdili medzi Bratislavou a Prahou od 13. júla 1936. Cesta z východiskovej do cieľovej stanice trvala 4 hodiny a 51 minút, vrátane jedinej zastávky na 35 minút v Brne. Neskôr sa podarilo prekonať vzdialenosť medzi Bratislavou a Prahou za 4 hodiny a 18 minút.

Slovenská strela na ceste do Hranic

Spoločnosť Tatra trucks získala začiatkom tohto roku na renováciu súpravy takmer 80 miliónov Kč (3,11 milióna eur).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská strela