Dohoda USA a Kanady zatiaľ stroskotala, rokovania majú pokračovať

Rokovania o novej obchodnej dohode medzi Spojenými štátmi a Kanadou, ktorá mala nahradiť Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA), sa v piatok skončili neúspešne. Na svojom webe to napísal denník The Wall Street Journal.

31.08.2018 21:00
debata (4)

Očakáva sa, že prezident Donald Trump bude americký Kongres informovať iba o koncepte plánov na dohodu s Mexikom s tým, že Kanada sa k upravenej dohode možná pripojí neskôr. Pôvodná dohoda NAFTA bola uzavretá pred 24 rokmi medzi USA, Mexikom a Kanadou.

Podľa oznámenia hlavného vyjednávača USA, amerického obchodného splnomocnenca Roberta Lighthizera, budú dvojstranné rokovania s Kanadou, pre ktoré Trump stanovil piatkový deň ako konečný termín, obnovené už budúcu stredu.

Na správu o konci rozhovorov bez dohody reagovali rastom americké dlhopisy, naopak, oslabil sa kanadský dolár.

Bude to podľa nás, vyhlásil Trump

Tieň na rokovanie vrhli slová amerického prezidenta. Donald Trump tento týždeň neoficiálne povedal agentúre Bloomberg, že prípadná obchodná dohoda s Kanadou bude úplne vychádzať z požiadaviek Spojených štátov.

Napísal to v piatok denník Toronto Star s odvolaním sa na záznam, ktorý má k dispozícii. USA sa už dohodli s Mexikom na znení novej obchodnej dohody, ktorá má nahradiť Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) a teraz rokujú s Kanadou, či sa k dohode pripoja.

Hovorkyňa Bieleho domu Lindsay Waltersová na otázku o správe uviedla, že vyjednávači z Kanady a USA pokračujú v práci na dosiahnutí dohody, ktorá bude prospešná obom stranám.

Zástupcovia agentúry Bloomberg na žiadosť o komentár zatiaľ nereagovali, napísala agentúra Reuters.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystie Freelandová, ktorá vedie rokovania za kanadskú stranu, v piatok na otázku novinárov uviedla, že zatiaľ neboli vyriešené rozdielne názory na podobu novej dohody. „Chceme dobrú dohodu, nie len nejakú dohodu. A budeme súhlasiť len s dohodou, ktorá bude pre Kanadu dobrá. Ale ešte tam nie sme,“ vyhlásila Freelandová.

Trump stanovil piatok ako konečný termín pre rokovania s Kanadou o dohode NAFTA. Podľa denníka Globe and Mail však zástupcovia Kanady vyjadrili obavy, že záverečná dohoda v piatok nebude dokončená. Hlavný vyjednávač USA, americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, vraj odmietol ústupky, napriek snahám Freelandovej ponúknuť ústupky u mliečnych produktov, čo je jeden zo sporných bodov dôležitý pre Kanadu. Hovorkyňa Úradu obchodného splnomocnenca USA (USTR) však vyhlásila, že Kanada neurobila žiadne ústupky týkajúce sa poľnohospodárstva, vrátane mliekarenského priemyslu. Dodala však, že rokovania pokračujú.

Trump tlačí na Ottawu

USA a Mexiko v pondelok oznámili, že sa im podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o nahradení NAFTA. Trump však už v pondelok naznačil, že Kanada by súčasťou novej dohody byť nemusela. Povedal, že chce prepracovanú dohodu nazvať obchodnou dohodou medzi Spojenými štátmi a Mexikom, pretože NAFTA si získala povesť zlej dohody pre amerických zamestnancov. Najprv však chce dať Kanade šancu, aby sa mohla vrátiť, ak bude mať záujem o poctivé rokovaní. Aby zvýšil tlak na Ottawu, aby súhlasila s jeho podmienkami, pohrozil, že zavedie nové clá na dovoz áut z Kanady. Kanada potom obnovila rokovania s USA. Upozornila však, že podpíše len takú dohodu, ktorá bude dobrá pre ňu a pre jej strednú triedu.

Kanada je dôležitá

Analytici upozorňujú, že udržať Kanadu v rámci dohody je dôležité. Mnoho výrobcov si totiž vybudovalo životne dôležité dodávateľské procesy, ktoré sú závislé na voľnom prekračovaní hraníc všetkých troch krajín NAFTA. Pohyb obrovského objemu tovaru medzi týmito troma krajinami a integrácia činností sú nevyhnutné pre uzavretie trojstrannej dohody. Pre udržanie Kanady v regionálnom obchodnom bloku existujú aj politické dôvody. Podľa niektorých by pre Mexiko bolo ťažké presadiť „Trumpovu dohodu“ doma, ak by Kanada nesúhlasila s tým, že je to dobrá dohoda. Aj Mexiko vyhlásilo, že chce, aby Kanada bola súčasťou novej dohody.

Trump často označoval dohodu NAFTA – uzavretú pred 24 rokmi – za katastrofu, ktorá zabíja pracovné miesta v Amerike. NAFTA medzi týmito troma krajinami zrušila väčšinu obchodných bariér. Prezident a ďalší kritici tvrdia, že dohoda prinútila americké firmy presunúť sa južne od hraníc, kde využili lacnú mexickú pracovnú silu.

Aj keby bola dohoda dojednaná, jej dokončenie je zatiaľ ďaleko. Až bude formálne podpísaná, musia ju v každej krajine ratifikovať zákonodarcovia. Americký Kongres o nej nebude môcť hlasovať do budúceho roka. V novembri sa konajú v USA voľby, ktoré by mohli ukončiť kontrolu republikánov nad Snemovňou reprezentantov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada