Fitch zhoršila Taliansku výhľad ratingu

Agentúra Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu Talianska. Ako dôvod uviedla očakávania, že uvoľnenejšia fiškálna politika novej koaličnej vlády zvýši zraniteľnosť vysoko zadlženej krajiny vzhľadom na potenciálne šoky.

01.09.2018 18:43
debata (1)

Fitch v piatok potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska v cudzej mene na úrovni BBB. Ako dôvod uviedla diverzifikovanú ekonomiku. Zhoršila však výhľad ratingu na negatívny zo stabilného. K rozhodnutiu tiež prispeli obavy z novej populistickej vlády a jej sľuby týkajúce sa zvýšenia výdavkov.

Fitch už v júni varovala, že expanzívne fiškálne opatrenia, ktoré môžu oslabiť dlhovú pozíciu Talianska, sú hlavným rizikom ohrozujúcim jeho úverovú známku.

Taliansky verejný dlh v hodnote 2,3 bilióna eur patrí k najvyšším na svete a zodpovedá približne 130 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

„Fitch očakáva taký stupeň fiškálneho uvoľnenia, ktorý ponechá veľmi vysoký verejný dlh Talianska menej chránený pred potenciálnymi šokmi,“ uviedla agentúra vo svojej správe. „Podľa nás sa mierne zvýšilo riziko, že zvrátenie štrukturálnych reforiem negatívne ovplyvní úverové fundamenty Talianska.“ Dodala, že fiškálne a ďalšie ekonomické riziká sú premiešané s vysokou politickou neistotou.

Investori sa obávajú, že politika talianskej vlády, ktorá sľubuje zníženie daní a zvýšenie výdavkov, spôsobí ďalší nárast obrovského verejného dlhu a povedie k sporu s ostatnými krajinami eurozóny. Na štvrtkovej (30.8.) aukcii sa výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov dostali na 4-ročné maximum.

Moody’s, teda druhá z troch veľkých ratingových agentúr, začala revidovať rating Talianska na úrovni Baa2 v máji a minulý týždeň predĺžila termín prehodnocovania s možnosťou jeho zníženia do konca októbra.

Nová vláda by mala zverejniť svoje ciele v oblasti verejných financií v septembri a koncom októbra by mala schváliť rozpočet pre budúci rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #Fitch