Rast cien elektriny na burze sa nezastavuje, domácnosti si zrejme priplatia

Nárast cien elektriny na energetických burzách v tomto roku naznačuje jej zvýšenie aj pre domácnosti pre budúci rok. Uviedli to pre TASR distribučné spoločnosti ZSE, SSE a VSE.

01.09.2018 19:05
debata (26)

„Cena elektriny na burze v poslednom období rastie, čo predznamenáva medziročné zvýšenie ceny aj pre koncových zákazníkov. Pre regulované segmenty v elektrine je smerodajný vývoj cien za obdobie prvej polovice roka, preto vysoké ceny na burzách, ktoré sú aktuálne v týchto dňoch, nebudú mať priamy dopad na nastavenie regulovaných cien pre rok 2019,“ uviedol Peter Bednár zo spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE).

„Naša spoločnosť podá pre regulované segmenty cenový návrh reflektujúci trhový vývoj. Pri konečnom stanovení ceny rešpektujeme rozhodnutie regulátora, preto je ešte predčasné dnes komentovať finálny dopad na zákazníka,“ zdôraznil Bednár.

Spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE) bude podľa slov jej hovorkyne Michaely Krivej cenový návrh na rok 2019 pre domácnosti a malé podniky zasielať na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) až v októbri. Konkrétnu cenu pre domácnosti tak bude možné oznámiť až po schválení regulátorom.

„Už dnes však možno povedať, že bude vyššia, pre nárast elektriny ako komodity na energetických burzách. Tento nárast bol postupne zaznamenávaný už od februára tohto roka. Práve vývoj ceny elektriny na Pražskej energetickej burze počas prvého polroka je dôležitý pre tvorbu ceny, ktorá vstupuje do vzorcov pre výpočet cien pre domácnosti a malé podniky,“ podčiarkla Krivá.

Ceny na burzách však podľa Krivej stúpali aj naďalej, po ukončení prvého polroka. „Jedných z faktorov, ktoré majú výrazný vplyv na rast cien elektrickej energie, je dramatický nárast cien emisných povoleniek za vypúšťané CO2 pre výrobcov elektrickej energie. Od začiatku roka ich cena stúpla približne trojnásobne,“ upozornila hovorkyňa SSE.

„Cena elektriny naozaj na burze prudko rastie a očakávame, že sa to odzrkadlí v cene elektriny pre rok 2019. Dnes je možné predpokladať, že sa výška jednej časti ceny komodity zvýši podľa pohybu na burzách, ako je napísané vo vyhláške. A to by pri nezmenených ostatných parametroch viedlo k nárastu koncovej ceny približne o 8 až 9 %. Rovnako je to v celej Európe, kde pozorujeme nárasty okolo 10 % a viac. Výška koncovej ceny však bude závisieť aj od vývoja ďalších zložiek ceny, ktoré ju tvoria,“ doplnil Miroslav Kulla, obchodný riaditeľ Východoslovenskej energetiky (VSE).

„Je pravda, že cena silovej elektriny na trhoch dlhodobo rastie. ÚRSO však nikdy vopred nekomentuje výsledok žiadneho cenového konania. Platí totiž, že každému cenovému rozhodnutiu, vrátane stanovenia maximálnej ceny elektriny pre domácnosti na rok 2019, predchádza cenové konanie, čo je komplexný proces cenotvorby, pri výkone ktorého sa ÚRSO striktne riadi platnou legislatívou. Isté je, že regulačný úrad v maximálne možnej miere využíva a naďalej bude využívať všetky regulačné nástroje v mantineloch svojich zákonných kompetencií, aby ochránil záujmy zraniteľných odberateľov, samozrejme, pri zohľadnení skutočne oprávnených požiadaviek všetkých účastníkov trhu,“ uviedol začiatkom júla Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #elektrina