Dohoda USA a Kanady je na dosah, tvrdí kanadská ministerka

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystie Freelandová verí, že Kanada by mohla vyrokovať so Spojenými štátmi novú Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA), ak bude dobrá vôľa a flexibilita na všetkých stranách. Freelandová vedie rokovania za kanadskú stranu. V piatok rozhovory medzi USA a Kanadou skončili neúspešne, obnovené majú byť budúci týždeň v stredu.

01.09.2018 21:52
debata (2)

Súčasťou dohody NAFTA je okrem Kanady a USA tiež Mexiko. Zmena obchodnej dohody bola jedným z kľúčových volebných sľubov amerického prezidenta Donalda Trumpa. Strany rokujú o zmene dohody viac ako rok. V pondelok však USA a Mexiko oznámili, že sa spolu dohodli na texte novej dohody s tým, že ak bude mať Kanada záujem, môže sa k dohode pripojiť.

„Pokračujeme veľmi tvrdo v práci a robíme pokrok. Ale ešte nie sme v cieli,“ povedal Freelandová novinárom potom, keď sa niekoľko dní trvajúce rozhovory skončili bez dohody. „Vieme, že dohoda, ktorá bude víťazstvom pre všetky tri strany, je na dosah. S dobrou vôľou a flexibilitou na všetkých stranách viem, že sa to môže podariť.“

Podľa agentúr Reuters a AP sú hlavnými problémami americké požiadavky na väčšie napojenie na kanadský mliekarenský trh, ktorý je teraz veľmi uzavretý, a požiadavka Kanady, aby bol zachovaný súčasný systém riešenia sporov. Washington chce tento systém zrušiť.

Americký prezident Trump informoval Kongres o zámere podpísať do 90 dní s Mexikom bilaterálnu obchodnú dohodu, ktorá má nahradiť NAFTA. Vyzval Kanadu, ak má záujem sa pripojiť, aby rokovania dokončila do piatku. To sa nepodarilo.

Trump sa ponáhľal s oznámením Kongresu, pretože chce, aby dohodu mohol podpísať ešte súčasný mexický prezident Enrique Peňa Nieto, ktorému sa končí funkčné obdobie 1. decembra. Text dohody s Mexikom zatiaľ nie je známy, pretože podľa pravidiel USA smie byť zverejnený až za 30 dní od oznámenia.

Prípadnú obchodnú dohodu musí schváliť Kongres. Než americká vláda začala pred rokom rokovať o novej dohode NAFTA, informovala Kongres, že začala rokovania s Kanadou a Mexikom. To vyvoláva otázku, či je vláda teraz oprávnená uzavrieť dohodu len s jednou z týchto krajín. Kongres by tak mohol odmietnuť schváliť dohodu, ktorej súčasťou Kanada nie je.

Trump v sobotu na svojom účte na Twitteri uviedol, že nie je potrebné, aby sa k novej dohode pripojila aj Kanada. Varoval tiež Kongres, aby nezasahoval do obchodných rokovaní, inak trojstrannú obchodnú dohodu úplne ukončí. Na schválenie dvojstrannej dohody budú potrebné aj hlasy demokratov.

Aj nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil, že má záujem, aby sa dohody zúčastnila aj Kanada. Niektorí analytici sa tiež domnievajú, že pre Mexiko by bolo ťažké presadiť „Trumpovu dohodu“ doma, ak by Kanada nesúhlasila s tým, že je to dobrá dohoda.

NAFTA vstúpila do platnosti v roku 1994 a teraz sa týka obchodu v objeme viac ako jeden bilión dolárov ročne. Zmena obchodnej dohody bola jedným z kľúčových volebných sľubov Trumpa. O doterajšej zmluve často hovoril ako o katastrofe pre americké priemyselné podniky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada