Žatva sa končí, rozdiely v úrode sú veľké

Poľnohospodári na Slovensku finišujú so žatevnými prácami. Kosia už len v posledných regiónoch. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

02.09.2018 12:20
debata (6)

„V oblastiach s pozbieranou úrodou sa robí zber pozberových zvyškov a poľnohospodári pripravujú pôdu pod oziminy,“ priblížila.

Informovala, že podľa Združenia pestovateľov obilnín, ktoré je členom SPPK, sa nedostatok zrážok a vysoké teploty v apríli a máji najviac prejavia v rozdielnej úrode a kvalite najmä ozimnej pšenice a sladovníckeho jačmeňa. Na celkovú výšku úrody však má vplyv aj použitá odroda, agrotechnika, lokalita a celkový prístup jednotlivých podnikov. Dokazuje to aj rozptyl dosiahnutých úrod medzi regiónmi a podnikmi, ktorý sa pohybuje rádovo v desiatkach percent.

„V niektorých častiach Slovenska (ako napríklad Šariš a Horný Zemplín) je celkový pokles úrody pri jednotlivých druhoch obilnín 20 až 40 % oproti roku 2017. "Aj tento fakt potvrdzuje, že tohtoročná žatva bude v znamení veľkých regionálnych rozdielov,“ doplnila.

Dodala, že po úplnom skončení žatevných prác Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyhodnotí výsledky zberu obilia za všetky oblasti Slovenska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva