Kartel OPEC v auguste vyťažil maximum ropy v tomto roku

Produkcia ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaznamenala v auguste rast na tohtoročné maximum. Poukazuje na to odhad agentúry Reuters. Podľa nej k tomu prispelo zotavenie ťažby v Líbyi, ako aj rekordný vývoz ropy z južných oblastí Iraku.

03.09.2018 08:49
debata (2)

Na základe odhadu sa ťažba v rámci OPEC vyšplhala v auguste na 32,79 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Oproti júlovým revidovaným údajom to znamená rast o 220 000 barelov denne a zároveň najvyššiu produkciu v tomto roku.

Najvýraznejší rast ťažby v porovnaní s júlom zaznamenala Líbya. Produkcia v tejto krajine podlieha v dôsledku častých nepokojov obrovským výkyvom, v auguste sa však podarilo zvýšiť ťažbu z najväčšieho líbyjského ropného ložiska Šarára. Navyše, aj ďalšie ložiská zaznamenali zvýšenú ťažbu.

Druhý najvyšší nárast produkcie dosiahol Irak, kde vývoz z hlavných južných oblastí zaznamenal rekord. Export sa však zvýšil aj zo severných regiónov.

Naopak, Saudská Arábia po júnovom prudkom zvýšení v júli produkciu znížila a v auguste ju síce v porovnaní s júlom zvýšila, ale len mierne. V júni dosiahla produkcia ropy v Saudskej Arábii 10,60 milióna barelov denne, v júni klesla na 10,40 milióna a v auguste dosiahla 10,48 milióna barelov denne.

Z krajín, kde produkcia v auguste klesla, najväčší pokles zaznamenal Irán. Ťažba sa znížila o 150 000 barelov denne po tom, ako viacerí odberatelia pre obavy zo sankcií USA začali objednávky na ropu z Iránu rušiť. Výrazne sa znížila ťažba aj vo Venezuele, kde v dôsledku hospodárskej krízy zápasí ropný priemysel s nedostatkom financií a pokles zaznamenala aj Angola.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC