Eustream považuje zachovanie tranzitu cez Ukrajinu za dôležité

Zachovanie ukrajinského koridoru dodávok zemného plynu je pre bezpečné zásobovanie európskych zákazníkov dôležité, tvrdí Eustream.

03.09.2018 16:08
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Plyn, energia, bývanie, oheň
debata (19)

Spoločnosť Eustream preto podporuje také riešenie, ktoré vytvorí podmienky pre dlhodobé využívanie ukrajinskej siete aj v prípade výstavby plynovodu Nord Stream 2. Uviedol to pre TASR hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Šéf Ministerstva hospodárstva (SR) Peter Žiga (Smer-SD) na minulotýždňovom rokovaní s nemeckým partnerom Petrom Altmaierom zdôraznil, že Slovensko si cení postoj a aktivity Nemecka k zachovaniu tranzitu plynu do Európy cez Ukrajinu. „Pokiaľ ide o otázku energetickej bezpečnosti v stredoeurópskom regióne, najvyššou prioritou pre Slovensko zostáva zachovanie ukrajinského dopravného koridoru v ekonomicky primeranej výške,“ zdôraznil na stretnutí s nemeckým kolegom Žiga.

Slovensko podľa Žigu v tejto súvislosti podporuje rokovania o budúcnosti tranzitu plynu cez Ukrajinu za účasti predstaviteľov Európskej komisie (EK), Ruska, Ukrajiny a Nemecka. Nemecký minister na rokovaní ocenil úlohu Slovenska pri zásobovaní Ukrajiny plynom reverzným spôsobom.

Ohľadne plynovodu Nord Stream 2 z Ruska cez Baltské more do Nemecka ruský prezident Vladimir Putin v auguste povedal, že USA sa vyhrážajú sankciami zacielenými na tento projekt, ale Európa ho potrebuje, aby uspokojila svoje potreby v energetike. Putin a ďalší ruskí predstavitelia tvrdia, že odpor USA voči novému plynovodu pramení z americkej túžby zbaviť sa silného konkurenta a presadiť svoje vlastné dodávky drahšieho skvapalneného zemného plynu do Európy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream