Británia ešte neodišla z EÚ, a už ekonomicky stráca

Vystúpenie Británie z Európskej únie už teraz, teda ešte pred jeho uskutočnením, výrazne znížilo výkon britskej ekonomiky, vyplýva z analýzy banky UBS.

03.09.2018 19:39
debata

„Hrubý domáci produkt (HDP) Veľkej Británie je už o 2,1 % nižší v porovnaní s úrovňou, na ktorej by bol bez brexitu,“ uviedli ekonómovia UBS Pierre Lafourcade a Arend Kapteyn a stratég John Wraith vo svojej analýze zverejnenej v pondelok.

„Investície sú o 4 % slabšie, inflácia o 1,5 % vyššia, spotreba o 1,7 % nižšia a REER (reálny efektívny výmenný kurz) je znehodnotený o 12 % viac,“ uvádza sa v analýze.

Experti UBS sa snažili vyčísliť doterajšie náklady na brexit tak, že analyzovali, ako by vyzeralo HDP, ak by sa Británia rozhodla zostať v EÚ. Vychádzali s nedávnej vedeckej štúdie, ktorá vytvorila „dvojníka Británie“ na základe údajov o vývoji HDP ostatných členov Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorých neovplyvnil brexit.

Experti uviedli, že na základe tejto metodológie tiež vymodelovali predpokladané – v situácii, že Briti by v referende nehlasovali za brexit – vývoje spotreby, investícií, úverov, inflácie a výmenného kurzu.

Podľa expertov UBS sú zatiaľ škody, ktoré spôsobil brexit britskej ekonomike vo všeobecnosti menšie, než sa očakávalo. „Bez brexitu by však podľa nás bol britský HDP o 100 bázických bodov ročne vyšší.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia