Európa je závislá na amerických platobných službách, mala by mať vlastné

Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch vyzval Európu, aby vyvinula svoje vlastné globálne kartové platobné služby v rámci konkurencie, a tiež obrany proti ďalšiemu stupňovaniu geopolitického napätia.

03.09.2018 19:58
debata (4)

Mersch varoval, že vzhľadom na dominantnú pozíciu kalifornskej spoločnosti PayPal pri on-line platbách a služby ponúkané spoločnosťami Alphabet, Apple, Facebook a Amazon, sú európski poskytovatelia takýchto služieb, ako napríklad nemecká spoločnosť Girocard a francúzska Cartes Bancaire, príliš národne zameraní.

„Naša závislosť na neeurópskych kartových schémach pre domáce platby v Európe nie je optimálna,“ povedal v prejave v pondelok v Paríži. „Obávam sa, že globálni giganti z krajín mimo Európy využijú silu svojich sietí na to, aby ešte viac posilnili svoju prítomnosť (v Európe).“

Člen predstavenstva ECB, ktorého portfólio zahŕňa platobné systémy, ďalej povedal, že európske banky sa vzdali veľkej časti podnikania, čo využívajú zahraničné nadnárodné firmy. Aj čínske spoločnosti Alibaba Group Holding a Tencent Holdings už v Európe postúpili dopredu, dodal.

Mersch upozornil na riziko takejto závislosti na tretích krajinách v čase, keď hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa na zavedenie ďalších ciel zvyšujú napätie medzi USA a jej obchodnými partnermi. A hoci by sa EÚ nemala uchýliť k protekcionizmu a „umelo“ propagovať vlastné platobné služby, mala by riešiť nedostatok európskych poskytovateľov takýchto služieb.

„Musíme mať na pamäti skutočnosť, že extrateritoriálna jurisdikcia by pri najhoršom možnom scenári mohla ovplyvniť fungovanie týchto spoločností a narušiť platby medzi európskymi zmluvnými stranami,“ povedal. „V súčasnom geopolitickom prostredí tieto riziká, žiaľ, nie sú také vzdialené ako kedysi, a európski politici to musia brať vážne.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #platobný systém