Rakúsko pokračuje v boji proti britskej jadrovej elektrárni

Rakúsko sa chce odvolať proti rozhodnutiu Všeobecného súdu Európskej únie, ktorý zamietol jeho námietku voči plánom na novú britskú jadrovú elektráreň Hinkley Point C. V rozhovore s denníkom Kronen Zeitung to povedala rakúska ministerka poľnohospodárstva a životného prostredia Elisabeth Köstingerová.

04.09.2018 07:53
debata (4)

Európska komisia schválila projekt dvoch nových jadrových reaktorov s označením Hinkley Point C v roku 2014. Rakúsko, ktoré v minulosti v referende odmietlo výrobu elektriny z jadra na svojom území, a ktoré sa stavajú odmietavo proti jadrovej energetike ako takej, však chcelo toto rozhodnutie zrušiť, preto podalo žalobu.

Všeobecný súd Európskej únie, ktorý je druhým najvyšším súdom EÚ, však tento rok v júli rozhodnutie Európskej komisie potvrdil. „Naši právnici to v uplynulých týždňoch podrobne preskúmali. Veríme, že odvolanie má stále šancu,“ uviedla Köstingerová v rozhovore s Kronen Zeitung.

Projekt elektrárne Hinkley Point C majú na starosti francúzska spoločnosť EDF a čínska CGN. Firmy predpokladajú, že Hinkley Point C si vyžiada 19,6 miliardy libier a elektrinu začne vyrábať v roku 2025, uviedla agentúra Reuters. Jedným z dodávateľov projektu by mala byť aj česká spoločnosť Škoda JS, predtým Jadrové strojárstvo.

Rakúsko si vo svojej žalobe sťažovalo okrem iného na štátne záruky za úvery v hodnote až 17 miliárd libier poskytnutej pre projekt Hinkley Point C. K sporu sa neskôr ako vedľajší účastník na podporu Rakúska pripojilo ešte Luxembursko. Naopak Slovensko, Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Británia vstúpili do konania na podporu Európskej komisie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rakúsko #jadrová energetika