Ako ďalej s bratislavským letiskom bude známe do konca roka

Rezort dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) v súčasnosti pracuje na aktualizácii koncesnej stratégie, ktorá posudzuje možné varianty smerovania Letiska Milana R. Štefánika v Bratislave, aby sa zabezpečil jeho ďalší rozvoj.

04.09.2018 11:38
debata (11)

Podľa hovorkyne ministerstva Karolíny Duckej bude táto stratégia hneď po dopracovaní predložená na rokovanie vlády, ktorá rozhodne o definitívnej stratégii rozvoja letiska v slovenskom hlavnom meste. „Termín na predloženie koncesnej stratégie na rokovanie vlády je do konca roka 2018,“ avizovala Ducká.

V septembri minulého roka minister Érsek uviedol, že letisko v Bratislave potrebuje koncesionára, ktorý by ho prenajal na 30 rokov. O definitívnej stratégii rozvoja bratislavského letiska však rozhodne vláda.

V súvislosti s rozvojom letiska minister očakáva napríklad zlepšenie konkurenčnej pozície bratislavského letiska, zvyšovanie úrovne služieb, rast ponuky letov a rozvoj nákladnej dopravy, a tiež napríklad investície do infraštruktúry. Vyššia výkonnosť letiska je podľa neho predpokladom pre zníženie súčasnej zadlženosti a financovanie nevyhnutnej obnovy infraštruktúry.

Zámer ministra Érseka riešiť situáciu na bratislavskom letisku nadväzuje na kroky jeho predchodcov. S analýzou bratislavského letiska a hľadaním riešenia pre jeho ďalší rozvoj sa totiž začalo ešte pred niekoľkými rokmi, keď ministerstvo dopravy viedol Ján Figeľ (KDH). Už vtedy sa spomínala možnosť jeho 30-ročného prenájmu.

S analyzovaním sa následne pokračovalo aj vtedy, keď bol ministrom Ján Počiatek (Smer-SD). Ten videl pre rozvoj bratislavského letiska ako najzmysluplnejšie riešenie nájdenie strategického partnera.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #letisko Bratislava