Progresívne Slovensko sa bojí Mochoviec, aj pre falošných zváračov

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko žiada štát, aby vykonal audity, či sú Mochovce bezpečné.

04.09.2018 12:25
debata (42)

Skutočný stav hotovej stavby na treťom a štvrtom bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) je v mnohom odlišný od počiatočného projektu. Na tejto stavbe, kde aj podľa slov predsedníčky Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marty Žiakovej bola problematická koordinácia dodávateľov je obava, že nesúlad dokumentácie s realitou je rádovo väčší, než na dobre manažovaných stavbách. Upozornil na to na brífingu člen predsedníctva neparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Martin Hojsík.

Mať na stavbe zváračov bez potrebných certifikátov, respektíve s falošnými certifikátmi, ako objavil Úrad Jadrového dozoru (ÚJD) SR, je podľa neho jednoznačne škandál. Mať sekundárny systém dodávaný bez kontroly, ako priznala predsedníčka ÚJD SR, je podľa Hojsíka alarmujúce.

„Tieto otázky naberajú na váhe, ak sa pozrieme, ako je štát pripravený reagovať na prípadnú jadrovú poruchu, či inú krízovú situáciu. Posledné cvičenie INEX ukázalo zásadné nedostatky v oblasti koordinácie záchranných zložiek, či ich materiálneho zabezpečenia. Vláda sa tvári, že ich môže postupne riešiť, ale problémy zostávajú zásadné,“ povedal Martin Dubéci, odborník PS na bezpečnosť a ochranu.

„Progresívne Slovensko preto vyzýva ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby v záujme bezpečnosti Slovenska a jeho občanov boli pred spustením EMO34 vykonané ďalšie audity a ÚJD vyžadoval implementáciu ich odporúčaní pred uvedením do prevádzky,“ povedal Martin Hojsík z PS. Konkrétne podľa neho ide o audit z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) tzv. OSART. Progresívci požadujú, aby správa z tohto auditu bola verejná, čo pravidlá MAAE umožňujú. Je tak na ministrovi hospodárstva, aby požadoval tento audit ako zástupca akcionára spoločnosti Slovenské elektrárne (SE).

„Vyzývame zároveň ÚJD SR a jeho predsedníčku pani Žiakovú, aby požiadali o pomoc pri auditoch pred spustením WENRA, teda združenie západoeurópskych jadrových regulátorov, predovšetkým francúzskeho regulátora ASN, ktorý ukázal rozsiahlu kompetenciu pri riešení problémov s kvalitou dodávateľov,“ dodal Hojsík.

Za bezpečnosť zodpovedá jadrový dozor

Za bezpečnosť jadrových zariadení v SR v plnej miere zodpovedá nezávislý Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR, ktorý je aj priamo prítomný pri výstavbe blokov jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34), ktoré súčasne patria k objektom kritickej infraštruktúry. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano v reakcii na utorkové vyjadrenie neparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS).

„Ministerstvo hospodárstva SR nemá žiaden dôvod spochybňovať prácu úradu ako najvyššej autority v tejto oblasti a preukazuje to fakt, že Slovensko je v oblasti bezpečnosti jadrových zariadení na popredných priečkach,“ zdôraznil Stano.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Progresívne Slovensko