EÚ a Japonsko si navzájom budú chrániť osobné dáta

EÚ a Japonsko vzájomne uznajú, že druhá strana chráni osobné dáta zodpovedajúcim a dostatočným spôsobom. Na európskej strane príslušný proces spustí Európska komisia v stredu. Japonsko tiež začne robiť zodpovedajúce právne kroky.

05.09.2018 06:05
debata

Keď obe strany vec definitívne potvrdia, vznikne najväčšia zóna na svete pre bezpečný pohyb dát založený na vysokej úrovni ochrany osobných údajov. Európskym spoločnostiam, ktoré budú mať istotu, že v Japonsku sa s dátami nakladá analogicky s pravidlami v EÚ, to umožní ľahšiu a hladšiu dátovú komunikáciu s kľúčovým hospodárskym partnerom európskeho bloku.

Európsku komisiu komisárka pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľa Věra Jourová zoznámi s tým, aké dodatočné poistky chce japonská strana uplatniť kvôli ochrane osobných údajov pôvodom z únie.

Japonská strana sa zaväzuje, že spôsob ochrany a nakladania s dátami, vrátane obmedzenia prístupu k nim zo strany úradov a polície, zodpovedá európskym štandardom.

Rozhovory medzi EÚ a Japonskom o tejto problematike sa skončili tento rok v júli. Dátová dohoda dopĺňa vzájomnú dohodu o voľnom obchode. Zmluva, ktorá odstráni takmer všetky clá vo vzájomnom obchode, pokrýva približne tretinu globálneho hrubého domáceho produktu a 600 miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Japonsko #osobné údaje