Kanada nechce ustúpiť Trumpovi v kľúčových obchodných otázkach

Delegácie Kanady a USA pokračujú v rozhovoroch o Severoamerickej dohode o voľnom obchode NAFTA po tom, ako maratón rokovaní v minulom týždni žiadne ovocie nepriniesol.

05.09.2018 11:24
debata (2)

Kanadská vláda však dala najavo, že v kľúčových otázkach nemieni Washingtonu ustúpiť, napriek hrozbám amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ak Ottawa v dohľadnom čase neustúpi, jej ekonomika to pocíti.

Trump povzbudený dosiahnutím novej dohody s Mexikom vyhlásil, že ak sa nepodarí zabezpečiť „férovú dohodu“ aj s Kanadou, Washington uvalí na autá vyrábané v Kanade dovozné clá. Zároveň dal najavo, že Kanada nakoniec nemusí byť súčasťou novej dohody o voľnom obchode na severoamerickom kontinente. „Nie je to politická nutnosť,“ vyhlásil Trump, ktorý pôvodnú dohodu NAFTA odmietal s tým, že je pre USA nevýhodná a Američanom berie pracovné miesta.

K najcitlivejším otázkam v rámci rokovaní patrí požiadavka USA získať lepší prístup ku kanadskému trhu s mliečnymi výrobkami. V tejto súvislosti však kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že „zlú dohodu nepodpíše“.

Trump síce tlak na Kanadu zvyšuje, na druhej strane ale v samotných USA mnohé firmy, ekonómovia aj zástupcovia zamestnancov varujú pred vyradením Kanady z obchodnej dohody. Kanadskí zástupcovia, ktorí rastúci tlak na Trumpa v USA registrujú, sa preto s uzatvorením novej dohody neponáhľajú.

„Netvrdíme, že nemáme záujem o uzatvorenie dohody,“ uviedol zdroj z kanadskej vlády, ktorý si neželal byť menovaný. Ako však dodal, chcú rokovať tak dlho, ako to bude potrebné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #obchodná vojna