Taliani sa prihlásili k rozpočtovým cieľom EÚ

Talianska vláda sa prihlásila k rozpočtovým cieľom stanovenými Európskou úniou (EÚ).

05.09.2018 17:54
debata

„Chceme finančným trhom a EÚ predložiť seriózny rozpočet, ktorý podporuje rast,“ povedal vicepremiér a šéf koaličnej strany Liga Severu Matteo Salvini pre ekonomický denník Il Sole 24 Ore. Rozpočet pre rok 2019 by mal podľa neho plniť požiadavky EÚ. Trhy na jeho slová zareagovali pozitívne.

Salvini navyše signalizoval, že vláda nechce okamžite realizovať všetky sľubované reformy. „Je jasné, že neurobíme všetko naraz,“ uviedol. Podľa informácií denníka Il Messaggero je Salvini ochotný posunúť vládou plánovanú daňovú reformu. Médiá už v utorok (4. 9.) priniesli správu, že Salvini chce rozpočtový deficit na úrovni len tesne nad dvomi percentami hrubého domáceho produktu (HDP). Predtým sa hovorilo takmer o 3 % HDP.

Šéf Hnutia piatich hviezd Luigi di Maio okrem toho v rozhlasovom rozhovore uviedol, že jeho názor sa vo fiškálnych otázkach zhoduje s názorom ministra financií Giovanniho Triu. Ten požaduje solídnu rozpočtovú politiku a údajne tlačí na koaličné strany, aby schodok zostal pod 2 % HDP.

Premiér Giuseppe Conte prisľúbil rozumný rozpočet a štrukturálne reformy, ktoré podporia konkurencieschop­nosť talianskej ekonomiky.

Taliansko má po Grécku v rámci eurozóny druhý najvyšší verejný dlh v pomere k výkonu ekonomiky, ktorý sa nachádza na úrovni nad 130 % HDP. Nová vláda najprv zneistila trhy, keď sľubovala zníženie daní a zvýšenie výdavkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet