Kanada hovorí o pokroku, Trump o intenzívnych rokovaniach

Kanade sa podarilo dosiahnuť v rokovaniach so Spojenými štátmi o obchode pokrok, žiadna dohoda ale zatiaľ podpísaná nebola.

06.09.2018 08:25
debata

Po ďalšom kole rokovaní to uviedla kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystie Freelandová, informovala agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump v stredu uviedol, že rokovania o dohode sú intenzívne a ich výsledky by mohli byť známe v priebehu nasledujúcich dní.

„Nič nie je dohodnuté, kým nie je dohodnuté všetko,“ uviedla Freelandová po stretnutí s americkým obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom. Podarilo sa podľa nej však dosiahnuť pokrok a nová dohoda medzi USA, Kanadou a Mexikom, ktorá by mala nahradiť Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), je stále možná.

Prezident Trump v stredu povedal, že rokovania s Kanadou sú veľmi intenzívne. „Uvidíme, čo sa stane zajtra alebo za dva dni,“ povedal.

USA sa na novej obchodnej dohode už dohodli s Mexikom a teraz rokujú s Kanadou, či sa k nej pripojí.

Trump často označoval dohodu NAFTA – uzavretú pred 24 rokmi – za katastrofu, ktorá zabíja pracovné miesta v Amerike. NAFTA medzi USA, Kanadou a Mexikom zrušila väčšinu obchodných bariér. Americký prezident a ďalší kritici tvrdia, že dohoda prinútila americké firmy presunúť sa na juh od hraníc USA, kde využili lacnú mexickú pracovnú silu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada #obchodná vojna