Trump už má pripravené ďalšie clá pre Čínu, a ešte nekončí

Americký prezident Donald Trump by mohol už čoskoro uvaliť skôr ohlásené clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do Spojených štátov dosahuje 200 miliárd dolárov.

07.09.2018 20:56
debata (10)

Trump v piatok navyše upozornil, že má pripravené aj clá na ďalší čínsky tovar, ktorého ročný dovoz predstavuje 267 miliárd dolárov. Novými clami by tak mohli byť zaťažené prakticky celý dovoz z Číny do USA, napísala agentúra Reuters. Trump už v júli upozornil, že je pripravený takýto krok urobiť.

V Spojených štátoch vo štvrtok skončilo obdobie verejných konzultácií o Trumpovom pláne uvaliť 25-percentnú clo na čínsky dovoz v ročnej hodnote 200 miliárd dolárov. Trump v piatok podľa agentúry Reuters uviedol, že tieto clá by mohla byť zavedené „veľmi skoro“. Upozornil, že jeho postup bude do značnej miery závisieť na Číne.

Trumpova administratíva už v júli zverejnila zoznam tovarov, ktorý by sa mohlo stať terčom týchto ciel. Zoznam zahŕňal množstvo produktov, vrátane potravín, elektroniky, textilných výrobkov, kovoproduktov či automobilových súčiastok.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v piatok uviedol, že Trump o plánovaných clách na čínsky dovoz v ročnej hodnote 200 miliárd dolárov rozhodne až potom, keď jeho administratíva posúdi názory získané počas konzultačného obdobia.

Čína už vo štvrtok oznámila, že má pre prípad zavedenia týchto ciel pripravené odvetné opatrenia. „Čína bude musieť prijať potrebné protiopatrenia, ak americká strana bude ignorovať odpor drvivej väčšiny svojich podnikov a prijme nové colné opatrenia,“ vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng.

Spojené štáty začali obchodné vojnu s Čínou začiatkom júla zavedením 25-percentných ciel na čínsky tovar v objeme 34 miliárd dolárov. Odvtedy sa táto suma zvýšila zhruba na 50 miliárd USD. Čína v odvete zaviedla clá v rovnakej výške na rovnaký objem amerických výrobkov.

V minulom roku Spojené štáty doviezli z Číny tovar v hodnote viac ako 505 miliárd dolárov, zatiaľ čo vývoz z USA do Číny predstavoval len necelých 130 miliárd dolárov. Spojené štáty obviňujú Čínu z krádeže duševného vlastníctva amerických firiem a chcú znížiť svoj vysoký schodok obchodnej bilancie s touto druhou najväčšou ekonomikou sveta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna