Trumpove clá vydesili aj Apple. Firma píše, že ju to poškodí.

Navrhované americké clá na čínsky tovar v celkovej ročnej hodnote 200 miliárd dolárov neúmerne poškodia širokú škálu výrobkov firmy Apple vyrábaných v tejto ázijskej krajine. Dotknú sa na príklad jej chytrých hodiniek Apple Watch.

08.09.2018 06:27
debata (6)

Spoločnosť na trhu znevýhodnia a zaťaží aj amerického spotrebiteľa. Americký technologický gigant to uviedol v liste, ktorý v stredu odovzdal úradom Spojených štátov v rámci verejného pripomienkovania návrhu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zvažované desaťpercentné clá by sa podľa vyjadrení firmy dotkli napríklad jej bezdrôtových slúchadiel AirPods, niektorých typov slúchadiel Beats a reproduktora HomePod. Postihli by aj príslušenstvo k počítačom ako myši, alebo klávesnice, ale dokonca aj kožené kryty pre telefóny iPhony a tablety iPady.

List neuvádza, že by clo mohlo zasiahnuť aj samotný vlajkový výrobok Applu – smartphone iPhone, ktorý sa v uplynulom fiškálnom roku podieľal na celkových tržbách firmy celými dvoma tretinami. Apple vlani utŕžil 229 miliárd dolárov.

„Všeobecnejšie clá povedú k vyšším spotrebiteľským cenám v Spojených štátoch, znížia celkový hospodársky rast USA a budú mať ďalšie nezamýšľané ekonomické dôsledky,“ uviedla firma v liste.

„Ceny Applu by sa mohli zvýšiť pre rozsiahle clá, ktorá možno uvalím na Čínu. Je tu však jednoduché riešenie, ktoré by znamenalo nulovú daň a dokonca daňové zvýhodnenie. Vyrábajte svoje produkty v Spojených štátoch namiesto v Číne. Začnite teraz stavať nové továrne,“ napísal Trump na svojom twitterovom účte.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #USA #clá