Tretí najbohatší Číňan odchádza z čela Alibaby venovať sa dobročinnosti

Spoluzakladateľ a výkonný prezident najväčšieho čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma v pondelok odchádza z čela firmy.

08.09.2018 08:30
Donald Trump, Jacka Ma, Alibaba Foto: ,
Donald Trump a šéf internetového obchodu Alibaba Jack Ma
debata

Podľa piatkového vydania denníka The New York Times (NYT) sa podnikateľ, ktorému bude 10. septembra 54 rokov, chce odteraz venovať dobročinnosti v oblasti vzdelávania. Bývalý sprievodca, učiteľ angličtiny a samozvaný „čínsky Forrest Gump“, zostane členom predstavenstva spoločnosti, uviedol v rozhovore s americkým denníkom.

Tretí najbohatší obyvateľov Číny podľa rebríčka miliardárov časopisu Forbes za rok 2017 sa denníku zveril, že jeho odchod nie je koncom, ale „začiatkom novej éry“. Spoločnosť Alibaba spoluzaložil v roku 1999, z postu generálneho riaditeľ odišiel už v roku 2013. Jeho súkromný majetok je teraz podľa NYT 40 miliárd dolárov.

Firma obchodovaná na newyorskej akciovej burze vo svojej poslednej výročnej správe uvádza, že zamestnáva 66 000 ľudí. V Číne má podľa agentúry DPA 576 miliónov aktívnych používateľov. Príjmy v tohtoročnom prvom fiškálnom štvrťroku stúpli o 61 percent na 80,9 miliardy jüanov. Jej trhová hodnota predstavovala po piatkovom zatvorení búrz približne 420 miliárd dolárov. Okrem obchodovanie na internete sa Alibaba zaoberá tiež cloudovými službami a podniká aj v oblasti zábavy a médií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Alibaba #Jack Ma