Pre Taliansko by bola nebezpečná aj mierna recesia

Talianska ekonomika nie je v dobrej kondícii. Bývalý riaditeľ oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) pre fiškálne záležitosti Carlo Cottarelli tvrdí, že je taká krehká, že aj mierna recesia by pre ňu znamenala nebezpečenstvo.

09.09.2018 16:40
debata (2)

Talianska vláda v októbri predstaví návrh rozpočtu pre rok 2019, čím nastaví svoje ekonomické a fiškálne plány pre rok 2019. Investori budú pozorne vyhodnocovať rozpočet. Mnohí sa obávajú, či euroskeptickí lídri koaličných strán naplnia svoje sľuby týkajúce sa zvýšenia výdavkov, ktoré povedú k zvýšeniu rozpočtového deficitu a verejného dlhu, alebo či budú ochotní akceptovať sľuby, ktoré dal Rím Bruselu ohľadom znižovania deficitu.

„Problémom Talianska je, že podľa mňa nezvládne ani malú recesiu,“ povedal Cottarelli v rozhovore pre CNBC. Cottarelli, ktorý je známy svojou podporou úsporných opatrení, bol v rokoch 2008 až 2013 riaditeľom oddelenia MMF pre fiškálne záležitosti a v júni sa takmer stal dočasným premiérom Talianska.

Na otázku, či by prípadná globálna recesia v 2. polroku znamenala nebezpečenstvo pre Taliansko, Cottarelli odpovedal: „To si myslím.“

„Problémom je, že sme nezačali znižovať verejný dlh v pomere k HDP dostatočným tempom,“ uviedol Cottarelli. „Ak dlh klesá, a potom príde nejaký šok, je možné, že dlh prestane klesať, ale nezačne rásť. Ale nie sme v tejto situácii, a preto sme zraniteľní,“ dodal.

Predloženie hospodárskych plánov a rastových prognóz pre rok 2019 bude kľúčovým momentom pre populistickú taliansku vládu. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny a vyhliadky na ekonomický kolaps Ríma by zrejme výrazne poškodili finančnú a politickú stabilitu v celom regióne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko