Nitriansky Jaguar čoskoro rozbehne výrobu

Automobilka Jaguar Land Rover začne výrobu áut v Nitre v najbližších týždňoch. Uviedol to v pondelok prevádzkový riaditeľ Jaguar Land Rover Slovakia Alexander Wortberg počas návštevy Súkromnej strednej odbornej školy polytechnickej DSA v Nitre, ktorá spolupracuje s Jaguarom. V súčasnosti beží testovacia výroba.

10.09.2018 15:37
debata

„Výstavbu sme začali takmer presne pred dvoma rokmi a dnes sa pozeráme na závod, ktorý je takmer hotový. Momentálne veľmi intenzívne pracujeme na posledných prípravách na spustenie výroby. Autá pre zákazníkov začneme z fabriky vyvážať ku koncu roka,“ povedal Wortberg.

V súčasnosti Jaguar zamestnáva vyše 1 300 ľudí, z ktorých je 97 percent Slovákov a z nich tri štvrtiny pochádzajú z tohto regiónu. Ako doplnila Alexandra Sabolová z kancelárie pre komunikáciu automobilky, tridsať percent zamestnancov tvoria ženy. Jaguar bude v Nitre produkovať 150 000 áut ročne. Ako prvý sa bude vyrábať model Land Rover Discovery. Výroba jedného auta trvá štyri dni.

„Okrem modelu Land Rover Discovery budeme neskôr vyrábať ďalší model auta, ktorý zatiaľ ešte nemôžem konkretizovať. Spolu s výrobou druhého modelu budeme prijímať nových zamestnancov, s náborom začneme v najbližších mesiacoch,“ povedal Wortberg. Noví zamestnanci by mali byť súčasťou firmy v druhej polovici budúceho roka. Podľa vyjadrení automobilky má v závode do roku 2020 pracovať približne 2 800 ľudí.

Ďalšie plány na rozšírenie závodu budú závisieť od globálneho automobilového prostredia. „Máme príležitosť investovať v Nitre ďalej. Zatiaľ sa o tom nerozhodlo, ale keď sa pozriete na lokalitu, tak každý, kto sa trochu vyzná v plánovaní závodov, vidí, že je tu dosť miesta na ďalšie haly. Rozhodnutie ešte nepadlo, ale keď tá chvíľa príde, Slovensko má veľmi dobré šance uspieť,“ zhodnotil Wortberg.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #automobilky #Jaguar Land Rover