Najväčší kontrakt Aeroflotu v histórii. Siahol po domácich lietadlách

Najväčšia ruská letecká spoločnosť Aeroflot podpísala dohodu o kúpe ďalších 100 lietadiel Superjet 100 (SSJ 100) ruského výrobcu Suchoj.

11.09.2018 08:49
debata (22)

Hodnotu kontraktu firmy nezverejnili. Aeroflot však uviedol, že je to najväčšia dohoda v jeho modernej histórii. Podľa denníka Vedomosti by hodnota kontraktu mohla predstavovať viac ako tri miliardy USD.

Suchoj SuperJet 100 Foto: Katsuhiko TOKUNAGA/DACT,INC/SUKHOI
Suchoj SuperJet 100 Suchoj SuperJet 100

Kúpa nových lietadiel je v súlade s novou stratégiou Aeroflotu, v rámci ktorej sa chce dopravca zamerať na regionálne trasy. Do roku 2023 plánuje predstaviť nové regionálne trasy a základne a zvýšiť podiel ruských lietadiel vo flotile.

Firmu Aeroflot má pod kontrolou štát. V súčasnosti spoločnosť prevádzkuje 49 lietadiel SSJ 100 a v najbližšej budúcnosti má dostať ešte jedno toto lietadlo. Na konci júna mala spoločnosť, ktorá lieta už 95 rokov, vo svojej flotile 350 lietadiel, prevažne úzkotrupé lietadlá európskeho výrobcu Airbus. V tomto roku Aeroflot podpísal aj dohodu o lízingu 50 lietadiel MS-21 vyrobených v Rusku. Hodnota kontraktu je päť miliárd USD, uviedla agentúra Reuters.

Lietadlá SSJ 100 sú vhodné na krátke až stredné lety, ich dolet je 4500 kilometrov. Prvý komerčný let uskutočnilo lietadlo v júni 2011. Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) udelila týmto lietadlám certifikáciu vo februári 2012.

Superjet je konkurentom lietadiel brazílskej spoločnosti Embraer a kanadskej Bombardier. Lietadlo bolo vyvinuté v spolupráci s talianskym výrobcom leteckej a vojenskej techniky Finmeccanica a je prvým lietadlom pre osobnú dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Aeroflot #Suchoj