Hrozí zdraženie čokolády?

Z krajín, v ktorých sa pestujú kakaovníky, prichádzajú znepokojujúce správy. Odborníci tvrdia, že do roku 2050 môže zaniknúť až 90 percent súčasných kakaovníkových plantáží, pričom hrozí, že by sa mohli prestať pestovať vo väčšine regiónov na planéte. Stromy totiž napádajú vírusy, škodcovia, plesne a ohrozuje ich aj globálne otepľovanie. V júni ich museli pestovatelia v Pobreží slonoviny vyrúbať na takmer 100 000 hektároch. Do akej miery môže byť správa lobingom chemických gigantov, ktoré predávajú postreky, nie je jasné.

11.09.2018 15:00
čokoláda, kakaovníky, kakaové bôby, Foto:
Kakaovníky rodia najmä v okolí rovníka. Stromy napádajú čoraz viac rôzne vírusy, ktoré do budúcna ohrozujú produkciu.
debata (16)

Faktom je, že zákazníci pocítili nárast cien kakaa v prvej polovici tohto roku. „Prudký rast cien v prvej polovici roka bol spôsobený rozšírením hubovitých ochorení kakaovníkov v Ghane, čo je celkom častá príčina výkyvov cien,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Problémom býva často dlhšie obdobie dažďov ako obvykle, keď sa po stromoch rozšíria huby. Obavy z významného poklesu produkcie kakaa sa našťastie tento rok nenaplnili, no prognózy do budúcnosti ostávajú stále neisté.

Stromy kakaovníka potrebujú vysoké zrážky a teploty. Kakaové farmy sa preto môžu rozkladať iba na úzkom pásme medzi 20 stupňom severne a južne od rovníka. Najväčšími producentmi sú Pobrežie slonoviny, Ghana a Indonézia, ale aj Kolumbia, Ekvádor či Peru. Plodnosť stromov je však individuálna. „Neštepený kakaovník začína rodiť po piatich rokoch, avšak môže sa stať, že aj nezačne. Štepené kakaovníky rodia prvú plnú úrodu už v treťom roku,“ hovorí Karol Stýblo, zakladateľ čokoládovne Lýra Chocolate a jeden z najlepších čokolatérov na Slovensku.

Jeden hektár kakaovníkov, na ktorom sa nachádza zhruba 200 stromov, dokáže za rok vyprodukovať 1 000 až 2 000 kilogramov kakaových bôbov. V rámci jedného roka prebehnú dva zbery. Jeden strom teda dokáže za rok vyprodukovať 5 až 10 kilogramov suchých bôbov. Nie všetky kakaové bôby sa však používajú na výrobu kakaa. „Ročne sa celkovo vyzbiera približne 4 600 000 ton kakaových bôbov. Z toho sa časť používa na výrobu kakaového masla pre farmaceutický a kozmetický priemysel,“ povedal Stýblo.

Zároveň dodáva, že cena kakaa môže byť rôzna, no závisí najmä od kvality. „Sú tri druhy kakaa – criollo, trinitario a forastero. Forastero je najrozšírenejšie, tvorí až 92 % svetovej produkcie, no považuje sa za najmenej ušľachtilé a preto je aj jeho cena najnižšia,“ povedal. Cena za kvalitné kakao sa môže pohybovať od 4 do 9 eur za kilogram bez dopravy. „Taktiež treba rátať s tým, že pri čistení sa stratí minimálne 20 % a pri pražení ďalších zhruba 20 % hmotnosti,“ dodal.

Celosvetová spoločnosť Mondelēz International, ktorá na Slovensku zastrešuje značky ako Milka, 3Bit, Figaro a mnoho ďalších, sa rozhodla založiť program Cocoa Life, v ktorom spolupracuje s pestovateľmi kakaových bôbov, neziskovými organizáciami a štátnymi inštitúciami. „Spoločnosť Mondelēz International sa snaží mať celú svoju spotrebu kakaa pokrytú z udržateľných zdrojov, predovšetkým práve z programu Cocoa Life. Cieľom je podporovať sebestačnosť a prosperitu komunít pestovateľov kakaa,“ hovorí Gabriela Bechynská, manažérka pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou spoločnosti Mondelēz Europe.

Ako sa dá ochrániť strom kakaovníka pred škodcami? „Sú rôzne druhy ochrany. Kultivované plantáže majú vypracovaný agroforasterálny systém pestovania, kde sú kakaovníky kombinované s banánovníkmi a stromami na drevo. Časť chorôb šíri koreňmi, no tie sú vďaka tomuto systému rozdelené. Zároveň je dôležité priebežne stromy strihať na maximálne 3,5 metra, aby sa dali mechanicky ošetrovať,“ hovorí Stýblo. Úroveň poľnohospodárstva je v krajinách pestujúcich kakaovníky nižšia.

Postreky proti škodcom sa používajú iba minimálne. To môže v budúcnosti spôsobovať poklesy produkcie. „Pravdou je, že sú škodcovia, ktorí keď napadnú strom, neostáva už nič iné, ako ho skartovať,“ dodáva Stýblo. Na druhej strane bioprodukcia má čoraz viac podporovateľov a o chemických postrekoch je čoraz viac pochybností.

Momentálne sa spotrebitelia obávať nemusia. Výhľad do krátkej budúcnosti je zatiaľ priaznivý. „Očakáva sa rast produkcie na svetovom trhu, čo by malo udržiavať cenu kakaa na súčasnej zníženej úrovni,“ povedal Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #Boris Tomčiak #kakaové plantáže #Lyra Chocolate #Karol Stýblo #Cocoa Life