Ruské a čínske firmy plánujú investičné projekty za 100 miliárd USD

Skupina ruských a čínskych firiem uvažuje o 73 spoločných investičných projektoch v celkovej hodnote vyše 100 miliárd USD (86,40 miliardy eur).

11.09.2018 17:54
debata (24)

Spolupráca medzi Čínou a Ruskom sa prehlbuje, keďže obe krajiny sa snažia o ekonomickú stabilitu v období sporov s USA. Rusko sa musí vyrovnávať so západnými sankciami a Čína s eskaláciou obchodného konfliktu s USA. Vzťahy medzi Pekingom a Moskvou boli napäté, ale v posledných rokoch sa obe vlády snažia o bližšie väzby.

Skupina dohliadajúca nad potenciálnymi miliardovými investíciami je Rusko-čínsky obchodný poradný výbor (Russian-Chinese Business Advisory Committee), ktorého výročné zasadnutie sa konalo tento týždeň počas ekonomického fóra vo Vladivostoku. Vo výbore je viac než 150 zástupcov „popredných ruských a čínskych firiem“, ako sa uvádza vo vyhlásení rusko-čínskeho investičného fondu RCIF, ktorý v roku 2012 založili čínska štátna China Investment Corporation a ruský štátny investičný fond Russian Direct Investment Fund.

„Aj keď rýchly rast ekonomík oboch krajín určite poskytne množstvo domácich príležitostí pre ziskové investície, myslíme si, že mimoriadne nádejné transakcie vzídu z dvojstranných dohôd, ktoré využijú vzťahy medzi Ruskom a Čínou“, uviedol šéf ruského investičného fondu Kirill Dmitriev.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína #Rusko