Apple predstavil nové iPhony s vysokým výkonom aj cenou

Apple v stredu predstavil nové telefóny iPhone a hodinky, ktoré vychádzajú z dizajnu súčasných modelov. Je medzi nimi aj najväčší a doposiaľ najdrahší model iPhonu.

12.09.2018 22:10
debata (9)

Nové prístroje dostali názov iPhone XS a XR, pričom XS bude mať aj väčšiu verziu XS Max. Cena nových prístrojov bude od 799 dolárov za XR (v Európe od 1149 eur) po 1099 USD za XS Max (od 1249 eur). Najdrahší iPhone XS Max s kapacitou pamäte 512 GB bude stáť až 1649 eur.

Šéf firmy Tim Cook nový prístroj XS označil za najvyspelejší iPhone, aký zatiaľ firma vyrobila. Telefón iPhone XS má lepšie rozlíšenie obrazu a lepší zvuk ako jeho predchodca iPhone X. Firma pridáva písmenko S k názvu prístroja, ale necháva vonkajšiu podobu rovnakú, upozornila agentúra Reuters. Aj minuloročný iPhone X, ktorý sa vyslovuje ako desať, prešiel veľkou zmenou.

iPhone Xr, Xs, Xs Max Foto: Apple
iPhone Xr, Xs, Xs Max iPhone Xr, Xs, Xs Max

Prístroj XS je vodoodolný a bude mať displej OLED. Uhlopriečka prístroja je 5,8 palca (14,7 cm). Väčšia verzia XS Max má uhlopriečku 6,5 palca (16,5 centimetra). Väčším displejom vychádza Apple ústrety potrebám zákazníkov, ktorí stále častejšie používajú prístroje na sledovanie a nahrávanie videa a fotografovanie.

Vďaka novému procesoru A12 Bionic má nový prístroj lepší výkon, kapacita pamäte dosahuje až 512 GB. Aplikácie sa majú otvárať až o 30 percent rýchlejšie. Tiež batéria má dlhšiu životnosť. XS Max má dokonca zatiaľ najväčšiu batériu použitú pri telefóne Apple a mala by mať o hodinu a pol dlhšiu výdrž. Oba prístroje budú na dve SIM karty.

Výkonný procesor A12 Bionic, vyrobený najnovšou technológiou 7 nm, má šesť jadier, grafický procesor má štyri jadrá a v telefóne je aj neurálny procesor s ôsmymi jadrami.

Prístroj XR bude z lacnejšieho materiálu. Displej bude z tekutých kryštálov (LCD) a obal miesto nerezovej ocele z hliníka. Bude v niekoľkých farbách, okrem iného červený, žltý či modrý. Uhlopriečka displeja bude 6,1 palca (15,5 cm) a kapacita pamäte od 64 do 256 GB.

Apple svojimi výrobkami potvrdil očakávania analytikov, že v ponuke urobí iba malú zmenu. Najhodnotnejšia technologická firma na svete chce, aby používatelia menili svoje prístroje za novšie a drahšie, pretože je to pre ňu spôsob, ako si zvýšiť príjmy v čase, keď sa globálny dopyt po chytrých telefónoch stabilizovala. Táto stratégia pomohla Applu v tom, že sa mu tento rok ako prvý americkej firme podarilo dosiahnuť trhovú kapitalizáciu viac ako jeden bilión USD.

Akcie firmy však po predstavení nových prístrojov oslabovali. Hlavný ekonóm firmy Capital Investment Counsel Hal Eddins uviedol, že nové prístroje nepredstavujú žiadny prielom ani skutočnú zmenu. „Je to len o tom, ako udržať ľudí v pohybe,“ vyhlásil. Capital Investment Counsel je jedným z akcionárov Applu.

Výrazné zmeny sa dočkali hodinky s názvom Apple Watch Series 4. Podľa firmy ide o najväčšiu zmenu podoby od ich uvedenia na trh v roku 2014. Displej je o 30 percent väčší ako u predchádzajúcej verzie a hodinky sú tenšie. Ich súčasťou je orem iného elektrokardiogram pre monitorovanie činnosti srdca, poznamenal server CNBC. Budú tiež schopné automaticky začať volať na tiesňovú linku, ak zistí, že ich používateľ spadol a do minúty nezareaguje.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone