ECB zníži nákupy dlhopisov na polovicu, sadzby nemení

Európska centrálna banka (ECB) od októbra zníži mesačný objem nákupov dlhopisov na 15 miliárd eur z terajších 30 miliárd.

13.09.2018 17:28
debata (1)

Banka vo štvrtok tiež potvrdila, že je pripravená nákupy dlhopisov úplne ukončiť do konca roka. Základné úrokové sadzby ECB ponechala na rekordných minimách a ďalej očakáva, že tam zostanú aspoň do leta budúceho roka. Základný úrok ECB je nula percent. Banka zároveň mierne zhoršila výhľad ekonomiky eurozóny na tento a budúci rok.

„Najväčším zdrojom neistoty v globálnej ekonomike je rastúce ochranárstvo, čo sa odráža v súčasných makroekonomických prognózach iba v rozsahu opatrení, ktoré už boli prijaté. Súčasné prognózy teda nezohľadňujú kroky, ktoré boli oznámené a ktoré hrozia,“ povedal na tlačovej konferencii šéf ECB Mario Draghi.

S ohľadom na obavy z protekcionizmu a z turbulencií v niekoľkých hlavných ekonomikách ECB mierne znížila výhľad rastu ekonomiky eurozóny na tento i budúci rok. Na tento rok na dve percentá z doposiaľ predpovedaných 2,1 percenta, na rok budúci na 1,8 z doterajších 1,9 percenta. Na rok 2020 ECB naďalej počíta s rastom HDP o 1,7 percenta. Rast spotrebiteľských cien potom centrálna banka na všetky tri roky odhaduje na 1,7 percenta.

K ekonomike eurozóny Draghi uviedol, že od roku 2013 vytvoril trh práce 9,2 milióna pracovných miest a že sa zvyšujú mzdy. „Sme presvedčení, že náš súčasný postoj v oblasti menovej politiky je v súlade s naším (inflačným) cieľom,“ povedal.

„Rada guvernérov očakáva, že základné úrokové sadzby ECB zostanú na súčasnej úrovni aspoň do leta 2019 a v každom prípade tak dlho, ako bude potrebné, aby sa zabezpečilo, že sa bude inflácia naďalej udržateľným spôsobom približovať k hodnotám, ktoré sú v strednodobom horizonte pod dvoma percentami, ale blízko tejto hodnoty,“ uviedla banka.

ECB sa prostredníctvom nízkych úrokov a rozsiahlych nákupov dlhopisov snaží podporovať hospodársky rast a infláciu v eurozóne.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v druhom štvrťroku zvýšil o 0,4 percenta, rovnakým tempom ako v prvom kvartáli. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v auguste spomalilo na dve percenta z júlových 2,1 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopisy