Chrobák od Volkswagenu to má zrátané. Dožije sa len sedemdesiatky

Nemecká automobilka Volkswagen prestane v lete 2019 po 70 rokoch vyrábať legendárneho Chrobáka.

14.09.2018 11:10
debata (1)

Predtým ale ešte uvedie na americký trh dva jeho špeciálne modely. Vo štvrtok to oznámila americká divízia koncernu VW. Firma reaguje na meniace sa preferencie zákazníkov, ktorí uprednostňujú priestranné športovo-úžitkové vozidlá.

Posledný model VW Beetle by mal z výrobnej linky v Mexiku v Pueble zísť v júli budúceho roka. Volkswagen výrobu modelu, ktorého produkciu v Nemecku začal v roku 1938 a neskôr s ním dobyl aj americký trh, keď si vozidlo obľúbili hippies, ukončil v roku 1979.

V roku 1998 ale prišiel s jeho modernejšou verziou nazvanú Nový Chrobák (New Beetle), ktorá bodovala hlavne u žien.

Aby ho urobil atraktívnejším pre mužov, vyvinul Volkswagen v roku 2012 ďalší model s takmer plochou strechou, menej oblými tvarmi, väčším kufrom a navigáciou. Predaj na kľúčovom trhu v Spojených štátoch sa v prvom roku päťnásobne zvýšil na takmer 29 000 vozidiel, potom však znova klesol podobne ako aj v prípade ďalších menších áut iných značiek. Vlani Volkswagen predal podľa údajov firmy Autodata len 8627 automobilov VW Beetle.

Ďalší návrat Chrobáka firma neplánuje, úplne ho ale nevylučuje. „Povedal by som – nikdy nehovor nikdy,“ povedal šéf americkej divízie VW Hinrich Woebcken.

Volkswagen chce po škandále s meraním emisií a obrích investíciách do vývoja elektrických vozidiel zoštíhliť modelový rad a zamerať sa na rodinné automobily a elektromobily.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #VW Beetle