Úroda jabĺk na Zemplíne je bohatá, ale nevyplatí sa ich zbierať

Úroda jabĺk na dolnom Zemplíne je tento rok bohatá, výkupné ceny sú však také nízke, že sa pestovateľom ani neoplatí ich zbierať.

14.09.2018 14:11
debata (140)

„S úrodou to u nás vyzerá katastrofálne, máme neskutočné množstvo jabĺk, ktoré, žiaľ, nevieme predať. Odberatelia nám ponúkajú päť centov (za kilogram), za čo nevieme tie jablká pozbierať, nieto ich ešte predávať,“ uviedol pre TASR ovocinár z Malej Tŕne v okrese Trebišov Zoltán Végsö.

Snahou pestovateľov je ponúknuť jablká aj na samozber, čo však nie je riešením problému. „Nasadili sme tam nižšie ceny pre zákazníkov, ktorí si prídu ovocie sami pozbierať, ale vzhľadom na množstvo je to zanedbateľná položka,“ dodal Végsö.

Za nízkymi cenami odberateľov vidí ovocinár veľkú nadúrodu, ktorá je aj v Maďarsku a Poľsku. Situáciu podľa neho zhoršilo horúce a suché počasie, ktoré urýchlilo dozrievanie jabĺk o minimálne tri týždne až mesiac. „Kvalitou sú tie jablká skôr trochu slabšie, lebo tie dažde neprišli vtedy, keď mali prísť. To znamená, že sú menšie, a vidíte, že zimné jablká sú už v septembri dozreté a padajú zo stromov,“ povedal majiteľov sadov. Neoberané ovocie, ktoré nemá využitie, tak padá a hnije na zemi.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Jablká