ECB predstavila nové bankovky v hodnote 100 a 200 eur

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok predstavila nové bankovky v nominálnej hodnote 100 a 200 eur, ktoré budú uvedené do obehu 28. mája 2019.

17.09.2018 23:00
debata (10)

Bankovky podľa ECB obsahujú nové a inovatívne ochranné prvky, ktoré sťažujú ich falšovanie. Predstavené bankovky sú poslednými z novej série nazvanej Europa. Rovnako ako u ostatných nominálnych hodnôt z tejto série možno ochranné prvky nových bankoviek ľahko skontrolovať skúškou hmatom, pohľadom a naklonením, upozornila banka.

zväčšiť Nové eurobankovky Foto: ECB
Nové eurobankovky Nové eurobankovky

V hornej časti striebristého prúžku sú na holograme zobrazené drobné symboly €, ktoré sa pohybujú okolo čísla a sú ostrejšie viditeľné pod priamym svetlom. Na striebristom prúžku je tiež podobizeň mytologickej postavy Európy, architektonický motív a veľký symbol €. Nové bankovky obsahujú tiež zdokonalené smaragdovozele­né číslo.

Eurobankovky majú tiež strojovo čitateľné ochranné prvky. Na nových bankovkách boli tieto prvky podľa ECB zdokonalené a doplnené o nové, ktoré umožňujú bankovky rýchlo spracovávať a overovať ich pravosť.

zväčšiť Nové eurobankovky Foto: ECB
Nové eurobankovky Nové eurobankovky

EBC už v rámci série Europa uviedla do obehu bankovky v hodnote päť, desať, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnote 500 eur sa banka rozhodla prestať vydávať pre obavy z ich zneužívania na kriminálne aktivity.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #eurobankovky