Harborn: Colná politika USA voči Číne je ekonomické šialenstvo

Americká colná politika voči Číne je "ekonomické šialenstvo" a nepovedie k potrebnému urýchleniu trhových reforiem na čínskom trhu. Povedal to prezident Obchodnej komory Európskej únie v Číne (EUCCC) Mats Harborn.

18.09.2018 12:37
debata (4)

„To, čo USA momentálne robia, je podľa nás ekonomické šialenstvo,“ povedal Harborn. Uviedol to niekoľko hodín potom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že od pondelka 24. septembra vstúpia do platnosti 10-percentné clá na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd USD (171,36 miliardy eur) ročne. Od júla uvalili Spojené štáty clá vo výške 25 % na čínsky tovar za 50 miliárd USD, najskôr v júli na tovar v hodnote 34 miliárd USD a neskôr v auguste na tovar za 16 miliárd USD.

Už skôr EUCCC informovala, že stále sa zhoršujúci obchodný spor medzi Čínou a USA poškodzuje európske firmy a narušuje globálne dodávateľské siete. V najnovšom prieskume, ktorý komora uskutočnila, zhruba 54 % z oslovených firiem uviedlo, že negatívne vnímajú americké dovozné clá a zhruba 43 % respondentov takto vníma čínske clá.

Približne 17 % podnikov oznámilo, že v dôsledku napätia v medzinárodnom obchode sa rozhodli odložiť ďalšie investície a zhruba 10 % respondentov už pristúpilo k presunu svojej produkcie z USA, Číny alebo z obidvoch krajín. Prieskum sa pritom uskutočnil tesne pred Trumpovým pondelkovým oznámením (17.9.) o uvalení 10-percentných dovozných ciel na čínsky tovar.

Podľa Harborna sa tak dá očakávať, že ďalší prieskum prinesie ešte horšie výsledky. Uviedol, že európske firmy súhlasia s názorom Američanov, čo sa týka čínskych obchodných a investičných praktík. „Ale riešenie problému zavádzaním stále nových ciel je veľmi nebezpečné,“ dodal. Navyše, to nebude mať adekvátny efekt, keďže tlak na čínsku vládu prostredníctvom ciel iba spomalí potrebné reformy na čínskom trhu.

Európska únia preferuje iný prístup k riešeniu problémov firiem v Číne. Ako dodal Harborn, EÚ sa nesnaží nútiť Peking k prudkými zmenám, namiesto toho diskutuje o reformách, ktoré aj čínska vláda považuje za prínos pre čínsku ekonomiku.

Ekonomika Číny by mala tento rok dosiahnuť rast na úrovni 6,5 %, ekonómovia ale upozorňujú, že obchodný konflikt medzi USA a Čínou môže spôsobiť, že očakávané tempo rastu krajina nedosiahne. Na to poukazujú aj americké firmy, ktoré varujú, že takýto vývoj zasiahne aj podniky v USA, keďže pre veľký počet z nich je čínsky trh mimoriadne dôležitý.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna