Šéf Alibabu: Obchodné spory medzi USA a Čínou môžu trvať 20 rokov

Obchodné spory medzi Spojenými štátmi a Čínou môžu trvať dve desaťročia a spôsobia ťažkosti všetkým zúčastneným stranám. Vyhlásil to na utorňajšej investorskej konferencii šéf čínskeho internetového predajcu Alibaba Jack Ma.

18.09.2018 13:20
Donald Trump, Jacka Ma, Alibaba Foto: ,
Budúci americký prezident Donald Trump a šéf internetového obchodu Alibaba Jack Ma hovoria s médiami po stretnutí v Trump Tower v New Yorku, ktoré sa odohrako začiatkom roka 2017.
debata (2)

Ma sa domnieva, že obchodné napätie bude mať na čínske a zahraničné spoločnosti okamžitý a negatívny dopad. Predpovedá, že čínske firmy presunú v strednodobom horizonte výrobu do iných krajín, aby sa vyhli clám. „Môžete vyhrať bitku, ale prehráte vojnu,“ vyhlásil.

V dlhodobom výhľade sú podľa neho potrebné nové obchodné pravidlá. „Aj keď Donald Trump odíde, príde nový prezident a bude to stále pokračovať. Potrebujeme nové obchodné pravidlá, potrebujeme zmodernizovať WTO,“ dodal a upozornil na volanie po reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ma svoj prejav označil za posledný príhovor pred akcionármi na čele čínskeho internetového gigantu. Minulý týždeň oznámil, že do roka odstúpi z funkcie predsedu správnej rady a odovzdá opraty vo firme súčasnému generálnemu riaditeľovi, ktorým je Daniel Zhang.

Ma sa vlani stretol s americkým prezidentom Trumpom. Na stretnutí, ktoré prilákalo veľkú pozornosť, sľúbil, že vytvorí v USA jeden milión pracovných miest spojených s malými obchodníkmi, ktorí predávajú svoj tovar na platformách Alibaba. Obchodné vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Alibaba #obchodná vojna #Jack Ma