Trump sa pri Číne zahráva s ohňom

Po mesiacoch kriku americký prezident Donald Trump nakoniec splnil svoje hrozby a ekonomicky tvrdo udrel na Čínu. Tovar dovážaný do USA z Číny v objeme 200 miliárd dolárov zasiahnu už v pondelok nové 10-percentné clá. Obchodná vojna straší trhy, ale tie zatiaľ nepodľahli panike a v utorok rástla väčšina európskych akciových indexov.

18.09.2018 20:00
debata (63)

„Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou môže trvať aj dve desaťročia,“ povedal šéf čínskeho internetového predajcu Alibaba Jack Ma. Američanom zvýšenie ciel prinesie zdražovanie oblečenia a spotrebnej elektroniky. Číňania zas musia počítať s problémami príliš zadlžených firiem, ktoré v krajnom prípade nemusia ustáť stratu amerického trhu.

Zostrenie obchodnej vojny spôsobí problémy zadlženým čínskym spoločnostiam. Tiež spôsobí posilnenie dolára a zasiahne rozvíjajúce sa ekonomiky.
riaditeľ nemeckého ekonomického inštitútu IFO Gabriel Felbermayr

Otázne je, ako sa k prípadnému zdražovaniu postavia voliči Donalda Trumpa. Práve prípadná strata volebných preferencií môže najsilnejšieho muža sveta nakoniec prinútiť nájsť dohodu s Čínou. Práve v snahe nepohnevať si nových voličov sa nové clá vyhli inteligentným hodinkám od spoločnosti Apple či obľúbeným detským sedačkám do automobilov.

Nové usporiadanie svetového obchodu nepríjemne zasiahne hlavne menšie ekonomiky, ktoré si nebudú vedieť dohodnúť rovnako výhodné podmienky ako silní svetoví hráči. Slovenska sa tento problém priamo netýka vďaka členstvu v Európskej únii.

Momentálne sa ani jedna zo strán nechystá ustúpiť a Čína už avizovala spustenie odvetných ciel. „Ak sa tak stane, spustíme fázu tri,“ povedal Trump. Tá môže obsahovať zvýšenie pripravovaných desaťpercentných ciel až na úroveň 25 percent. Zároveň sa majú uvaliť ďalšie clá na čínsky tovar v objeme 267 miliárd dolárov.

Číne clá príliš neublížia

Ak v pondelok vstúpia do platnosti 10-percentné americké clá, hospodársky rast Číny sa spomalí o 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu. „Ekonomický rast Číny sa o 0,3 až 0,5 percentuálneho bodu spomalí, ak príde k zvýšeniu sadzby ohlásených ciel z desať na 25 percent,“ uviedol riaditeľ nemeckého ekonomického inštitútu IFO Gabriel Felbermayr. Podľa neho je to síce pozoruhodný, ale stále mierny ekonomický dosah. „Hospodárstvo Číny totiž len v tomto roku vzrastie o 6,5 percenta,“ dodal Felbermayr. Čína totiž v posledných rokoch zrealizovala viaceré reformy na podporu vlastnej spotreby a dnes nie je od vývozu až tak závislá ako v minulosti.

USA trestajú Čínu za porušovanie priemyselných... Foto: TASR/AP
Čína USA Trump clá dodatočné zavedenie USA trestajú Čínu za porušovanie priemyselných práv novými clami, na ktoré môžu doplatiť všetci. Na snímke kontajnerová loď sa plaví v čínskom meste Čching-tao.

„Zostrenie obchodnej vojny spôsobí problémy zadlženým čínskym spoločnostiam. Tiež spôsobí posilnenie dolára a zasiahne rozvíjajúce sa ekonomiky,“ odhadol budúci vývoj Felbermayr. Investori totiž v neistých časoch sťahujú peniaze do bezpečia a výsledkom je posilnenie amerického dolára. Zároveň stiahnuté finančné zdroje následne chýbajú v rozvíjajúcich sa ekonomikách a aktuálne hrozbe recesie čelí napríklad Turecko.

Americký prezident dlhodobo preferuje slabší americký dolár. Lenže silu meny ovplyvňuje americká centrálna banka FED, ktorá ešte v tomto roku plánuje dvakrát zdvihnúť základnú úrokovú sadzbu a dostať ju do pásma 2,25 až 2,5 percenta. Spojené štáty americké totiž v súčasnosti prežívajú silný ekonomický rast a práve vyššie úroky majú ľudí motivovať viac šetriť, ako míňať. Takýmto spôsobom sa americká centrálna banka snaží zabrániť hrozbe prudkého rastu cien a ďalším efektom zvyšovania úrokov je aj posilňovanie amerického dolára.

Čína môže vplyv amerických ciel úplne vynulovať umelým oslabením čínskeho jüanu. Toto riešenie síce predstavitelia komunistickej strany zatiaľ viackrát odmietli, ale v minulosti najväčšia ekonomika Ázie nemala zábrany siahnuť k umelému oslabeniu meny. V Číne totiž kapitalistické hospodárstvo ovláda komunistická strana, ktorá ľahšie presadzuje aj ekonomicky nepopulárne reformy. Umelé oslabovanie meny zdražuje dovoz surovín a následne priamo v Číne dvíha ceny pohonných hmôt a dovážaných tovarov.

EÚ nesúhlasí so spôsobom riešenia problému

Spojené štáty americké môžu uvaliť clá na všetok čínsky tovar, ktorého ročná hodnota presahuje sumu 500 miliárd dolárov. Pre výrazne nižší dovoz amerického tovaru môžu odvetné clá Číny dosiahnuť maximálne hodnotu 250 miliárd dolárov. V konečnom dôsledku tak väčšie straty utrpí najväčšia ázijská ekonomika, a to je dnes hlavný tromf Trumpa.

Lenže súčasný úspech čínskej ekonomiky stále stojí na kopírovaní moderných západných technológií. Dnes môžu západné firmy vyrábať v najväčšej ekonomike Ázie jedine vtedy, ak do biznisu zoberú aj Číňanov. Lenže čínski investori po získaní know-how nemajú problém postaviť takú istú fabriku bez západných majiteľov. Európske automobilky tiež roky čelia kopírovaniu vozidiel zo strany čínskych automobiliek.

Európska únia preto podporuje americké požiadavky na väčšiu ochranu duševného vlastníctva v Číne. Lenže podľa Európanov zavádzanie ciel neprinúti Číňanov k dodržiavaniu ochrany patentov, ale práve naopak, zastaví už dohodnuté reformy. "Podľa nás je súčasná obchodná politika Spojených štátov amerických čistým ekonomickým šialenstvom,“ povedal prezident Obchodnej komory Európskej únie v Číne Mats Harborn. Podľa neho je cestou k úspechu diskusia prinášajúca presadzovanie reforiem, ktoré nakoniec pomôžu aj čínskej ekonomike.

Americký prezident odštartoval obchodnú vojnu v apríli tohto roku zavedením desaťpercentných ciel na všetku dovážanú oceľ a 25-percentných ciel na hliník. V júni USA zaviedli 25-percentné clá na čínsky tovar v hodnote 34 miliárd dolárov a v auguste sa objem tovaru zvýšil až na 50 miliárd. Čína vždy reagovala rovnako veľkými odvetnými clami. V súčasnosti sú clá na oceľ a hliník uplatňované aj na firmy pôsobiace v Európskej únii. Trump sa zároveň viackrát vyhrážal aj zavedením 25-percentných cien na všetky z Európskej únie dovážané automobily. Vyhrážky sa zmiernili až po tom, čo EÚ začala nakupovať viac americkej sóje z geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Tlak na vyšší nákup ďalších výrobkov z GMO bude narastať, ak americkí farmári kvôli obchodnej vojne stratia obrovský čínsky trh.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Donald Trump #clá