BMW hneď po brexite na mesiac zavrie britskú továreň

Nemecká automobilka BMW zatvorí hneď po odchode Británie z Európskej únie (EÚ) približne na mesiac svoju britskú továreň na výrobu vozidiel značky Mini.

19.09.2018 08:36
debata

Chce sa tak vyhnúť možnému výpadku v dodávkach súčiastok. Takéto riziko by mohlo nastať, ak krajina odíde z EÚ bez dohody, povedal agentúre DPA hovorca firmy Piers Scott.

„Predpokladáme, že takýto najhorší scenár je nepravdepodobný, ale musíme sa naň pripraviť,“ vysvetlil hovorca. Dodal, že BMW s pokračovaním svojich britských aktivít aj naďalej počíta. Každoročné údržbové práce v oxfordskej továrni ale kvôli brexitu presunie z leta na obdobie od 1.apríla.

Výrobňu v britskom Cowley na predmestí Oxforde denne zásobujú výrobnými súčiastkami z celého sveta stovky kamiónov, uviedol spravodajský server BBC. Zhruba 60 percent dovážaných dielov pochádza z EÚ. V závode pracuje 4500 ľudí, ktorí každý týždeň vyrobia 5000 vozov.

Británia opustí EÚ na konci marca 2019. Rokovania medzi Londýnom a Bruselom o usporiadaní vzájomných vzťahov po tomto dátume sa posúvajú len veľmi ťažko.

V pondelok oznámil výrazné utlmenie výroby najväčší britský výrobca áut Jaguar Land Rover. Rozhodnutie zdôvodnil takisto brexitem a aférou týkajúcou sa dízlových motorov. Jeho továreň v blízkosti Birminghamu bude do Vianoc v prevádzke len tri dni v týždni, aby firma nemusela prepúšťať.

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Brexit