Čechom bude vyberať mýto firma, ktorá ho vyberá na Slovensku

České ministerstvo dopravy vo štvrtok uzavrelo desaťročný kontrakt s konzorciom firiem CzechToll a SkyToll na prevádzkovanie mýtneho systému na diaľniciach a vybraných cestách prvej triedy v Českej republike.

20.09.2018 17:13
debata (13)

Novinárom to oznámil minister dopravy Dan Ťok. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) predtým počas dňa zamietol sťažnosť neúspešnej firmy Kapsch Telematic Services proti tendru.

Ministerstvo dopravy bolo podľa Ťoka jediným účastníkom konania na ÚOHS a tým, že sa vzdalo práva na podanie rozkladu a následne získalo potvrdenie o právoplatnom rozhodnutí úradu, že bolo zo zákona zrušené predbežné opatrenie, ktorým ÚOHS zakazoval uzavrieť zmluvu s predtým vybraným víťazom tendra.

„Na základe toho, že nastali podmienky pre možnosť uzatvorenia zmluvy s novým prevádzkovateľom, tak sme podpísali desaťročný kontrakt s víťazným konzorciom firiem CzechToll a SkyToll, ktoré budú od roku 2020 vyberať a spravovať mýto na diaľniciach a vybraných cestách prvej triedy v Českej republike,“ povedal Ťok. „Túto zmluvu sme uzavreli rýchlo, nie však neuvážene. Išlo nám o to, aby sme dali novému prevádzkovateľovi dostatok času na prípravu,“ uviedol minister.

CzechToll zo skupiny PPF Petra Kellnera a slovenský SkyToll majú podľa Ťoka teraz 14 mesiacov na to, aby pripravili nový systém na výber mýta. Do konca roka 2019 platí zmluva s Kapschom, ktorý prevádzkuje doterajší mýtny systém, podľa Ťoka ju ale bude možné vypovedať skôr, ak bude nový prevádzkovateľ rýchlejšie pripravený začať s výberom mýta.

Konzorcium, ktoré ministerstvo vybralo, má mýto vyberať desať rokov za 10,75 miliardy korún. Využívať k tomu bude modernejšiu satelitnú technológiu, doteraz k výberu mýta slúžili mikrovlnné technológie. Ministerstvo dopravy očakáva, že výnos z mýta by sa mal pohybovať medzi 140 a 150 miliardami českých korún za desať rokov.

Prvýkrát ÚOHS o námietkach firmy Kapsch rozhodoval v máji. Vtedy zrušil výber víťaza tendra na vybudovanie a prevádzku systému na výber elektronického mýta od roku 2020. Predseda úradu Petr Rafaj ale v auguste prvostupňové rozhodnutie zrušil, pretože podľa neho úrad dostatočne nezohľadnil niektoré významné okolnosti prípadu. Vo štvrtok ÚOHS zverejnil rozhodnutie, v ktorom námietky neúspešnej spoločnosti odmietol.

Štát na mýtnom od roku 2007 vybral 93,4 miliardy korún. Za prvých šesť mesiacov tohto roka z neho získal 5,4 miliardy korún, čo je o 4,85 percenta medziročne viac.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #SkyToll