Hydinári žiadajú vyššie ceny, inak podľa nich hrozí kolaps odvetvia

Napriek tomu, že ceny vstupov do hydinárskeho priemyslu neustále rastú už niekoľko rokov, na odbytových cenách hydinového mäsa sa to za posledných šesť rokov neprejavuje. Tento stav, ako uviedol v piatok na stretnutí s novinármi v Bratislave Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska, je pre chovateľov a spracovateľov hydiny neudržateľný.

21.09.2018 10:43
debata (3)

Napriek neustále rastúcim cenám vstupov, ceny produkcie klesajú. Hlavným problémom podľa Molnára je predaj hydinového mäsa cez letákové akcie. Obchodné reťazce sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu svojim zákazníkom hydinu za najnižšiu cenu, a to aj napriek tomu, že produkcia hydiny nie je sezónnou záležitosťou a nepotrebuje žiadne výpredaje.

V tomto roku hydinárom pribúdajú ďalšie navýšenia cien vstupov do výroby výrobcami kŕmnych zmesí, nárast cien elektrickej energie a plynu, zavedenie príplatkov k mzdám za sviatky a nočné služby, ako aj nárast minimálnej mzdy.

Podľa hydinárov tieto dôvody vyvolávajú potrebu okamžitého zvýšenia odbytových cien za hydinové mäso až do 15 %. V opačnom prípade, ako zdôraznil Molnár, je ohrozená samotná existencia hydinárskeho odvetvia na Slovensku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #hydinári #kuracie mäso