Krajiny EÚ prišli za rok o 150 miliárd eur z DPH

Členské krajiny Európskej únie stratili v roku 2016 takmer 150 miliárd eur na príjmoch z dane z pridanej hodnoty (DPH). Uviedla v piatok Európska komisia (EK) s odvolaním sa na výsledky novej štúdie.

21.09.2018 14:57
debata (2)

Komisia skonštatovala, že hoci členské štáty urobili veľa na zlepšenie výberu DPH, z nových údajov vyplýva, že na to, aby mohli vo svojich rozpočtoch naplno využívať tieto daňové príjmy, je potrebná reforma súčasného systému DPH v Únii, ako aj lepšia spolupráca na úrovni EÚ.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v tejto súvislosti uviedol, že členské štáty si za lepší výber DPH zaslúžia uznanie a pochvalu, zároveň však dodal, že straty z DPH, ktoré chýbali štátnym rozpočtom, možno v uvedenom roku vyčísliť na 150 miliárd eur. „Takáto ročná strata je neprijateľná, najmä ak 50 miliárd z toho ide do vreciek zločincov, podvodníkov a je možné, že dokonca aj teroristov,“ zhodnotil situáciu.

Podľa jeho slov výrazné zlepšenie situácie nastane iba po prijatí reformy DPH, ktorú exekutíva EÚ navrhla pred rokom. A preto vyzval členské štáty, aby sa v rokovaniach v oblasti konečného systému DPH pohli vpred a dosiahli dohodu ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia koncom mája 2019.

V nominálnom vyjadrení sa výpadok príjmov z DPH v roku 2016 znížil o 10,5 miliardy eur na 147,1 miliardy eur. To predstavuje pokles na 12,3 % celkových príjmov z DPH v porovnaní s 13,2 % v predchádzajú­com roku.

Jednotlivé výsledky členských štátov sa však stále výrazne líšia. Výpadok príjmov z DPH klesol v 22 členských štátoch. Dobré výsledky zaznamenali Bulharsko, Lotyšsko, Cyprus a Holandsko, kde vo všetkých prípadoch došlo k poklesu výpadku príjmov z DPH o viac ako päť percentuálnych bodov. Výpadok príjmov z DPH sa však zvýšil v šiestich členských štátoch: Rumunsku, Fínsku, Spojenom kráľovstve, Írsku, Estónsku a Francúzsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia #DPH