USA a Čína spolu nehovoria. Peking ruší obchodné rokovania

Čína zrušila obchodné rozhovory so Spojenými štátmi, ktoré sa mali uskutočniť počas nasledujúcich dní. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Podľa denníka sa tak zhoršujú vyhliadky na vyriešenie obchodných sporov medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

22.09.2018 10:32
debata (39)

Zrušenie rozhovorov prichádza po eskalácii obchodných sporov v uplynulých dňoch. Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že Spojené štáty od budúceho týždňa zavedú nové desaťpercentné clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliárd dolárov. Peking následne ohlásil odvetné clá na americký tovar v hodnote 60 miliárd dolárov.

Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal napĺňa Peking odmietnutím rozhovorov svoj sľub, že nebude konať pod hrozbami. „Všetko, čo USA robia, nevyvoláva dojem úprimnosti a dobrej vôle,“ uviedol v piatok hovorca čínskeho ministerstva obchodu. „Dúfame, že USA podniknú kroky na nápravu svojich chýb,“ dodal.

Na obchodné rokovania pred dvoma týždňami do USA pozvali čínskeho vicepremiéra Liou Che. Jeho návšteva vo Washingtone sa mala konať 27. a 28. septembra a mali jej predchádzať rokovania na nižšej úrovni. Všetky tieto stretnutia však boli odvolané, uviedli zdroje denníka The Wall Street Journal.

Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú tiež reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna