Weidmann: Normalizácia politiky ECB bude po rokoch stimulov ťažká

Európska centrálna banka (ECB) bude na ceste k normalizácii menovej politiky po rokoch mimoriadnych stimulov čeliť prekážkam, myslí si guvernér Deutsche Bundesbank a člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann.

22.09.2018 14:47
debata (2)

ECB by mala na konci tohto roka ukončiť program nákupu cenných papierov. Celkovo prostredníctvom neho v priebehu rokov do dlhopisového trhu napumpovala 2,6 bilióna eur. ECB tiež signalizovala, že koncom budúceho roka potom začne zvyšovať úrokové sadzby, ak bude inflácia v eurozóne pokračovať vo svojom pozvoľnom zrýchľovaní.

Už teraz sa však objavujú na horizonte mraky, keďže rozvíjajúce sa krajiny začínajú cítiť dôsledky zvyšovania úrokových sadzieb v USA, ktoré spôsobuje odliv likvidity z rozvíjajúcich sa trhov. Ďalším negatívnym faktorom je obchodný spor medzi USA a Čínou, ktorý zhoršuje globálne rastové vyhliadky.

Takže dokonca aj Weidmann, ktorý je zástancom prísnejšej menovej politiky v rámci ECB, je opatrný. Normalizácia menovej politiky je „dlhou cestou, ktorá skrýva veľké výzvy a ktorej koniec ešte len musíme stanoviť“, povedal Weidmann v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Weidmann bol dlho považovaný za favorita na nástupcu šéfa ECB Maria Draghiho. Aby sa však stal šéfom najvplyvnejšej inštitúcie eurozóny, bude potrebovať podporu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Weidmann, opakujúc Merkelovej názor, sa vyjadril skepticky k myšlienke vytvorenia paralelného európskeho platobného systému, ktorý má ochrániť firmy pred politickými rozhodnutiami USA, ako sú napríklad sankcie proti Iránu. „Mnoho firiem aj bánk je aj tak spojených s USA.“

Guvernér Bundesbank takisto povedal, že myšlienka podpory eura v medzinárodnom obchode, ktorú predložil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, nepatrí medzi ciele menovej politiky ECB.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna