Clá zdvihnú ceny, varoval najväčší americký obchod

Najväčší americký maloobchodný reťazec Walmart by pre nové americké clá na čínsky tovar mohol prikročiť k zvyšovaniu svojich cien. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z listu, ktorý podnik pred zhruba dvoma týždňami napísal americkému obchodnému splnomocnenci Robertovi Lighthizerovi.

23.09.2018 08:50
debata (17)

Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že Spojené štáty od budúceho týždňa zavedú nové desaťpercentné clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliárd dolárov. Plány na zavedenie takýchto ciel americká vláda avizovala už v júli.

„Ako najväčší maloobchodník v Spojených štátoch sme veľmi znepokojení dôsledkami, ktorá by takéto clá mali na naše podnikanie, našich zákazníkov, našich dodávateľov a na ekonomiku USA ako celok,“ napísal Walmart v liste, ku ktorému získala prístup agentúra Reuters. Upozornil, že clá by mohli ovplyvniť ceny širokej škály tovarov, vrátane potravinárskych výrobkov, nápojov, hygienických potrieb a kozmetiky.

Walmart informáciu o zaslaní listu potvrdil a vo vyhlásení poskytnutom agentúre Reuters vyzval Spojené štáty a Čínu na vyriešenie obchodných sporov. Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú tiež reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna