Ziskovosť európskych bánk klesne do piatich rokov o 40 percent

Ziskovosť veľkých európskych bánk klesne v priebehu nasledujúcich piatich rokov až o 40 percent, najmä pre prísnejšie regulácie, nízke úrokové sadzby, straty spojené s brexitom a rastom rezerv na stratové úvery.

25.09.2018 08:35
debata (6)

Vyplýva to z novej štúdie nemeckej poradenskej spoločnosti Zeb, ktorej závery v pondelok zverejnil ekonomický denník Financial Times.

Zisky veľkých európskych bánk podľa údajov štúdie v posledných rokoch rástli len vďaka tomu, že sa finančným domom podarilo redukovať mimoriadne náklady. Skupina 50 najväčších európskych bánk vykázala vlani po zdanení zisk 118,8 miliardy eur, čo je viac ako dvojnásobok oproti hodnote dosiahnutej o päť rokov skôr. Nebyť však obmedzenia nákladov na právne spory, výdavkov na reštrukturalizáciu a rezerv na zlé úvery, bol by celkový zisk o 3,5 miliardy eur nižší ako v roku 2013.

Analytici Zeb však banky varujú, že pre zlé prognózy budú musieť náklady obmedzovať ešte výraznejšie. „Snaha bánk znižovať výdavky nebola dosť radikálna a nemôže vyrovnať klesajúce príjmy,“ podotkol podľa denníka Ekkehardt Bauer z konzultantskej spoločnosti.

Pokiaľ bude pokračovať doterajší trend, klesne podľa Zeb návratnosť kapitálu bánk udávajúca zisk na jednotku kapitálu zo súčasných 7,1 percenta na 4,2 percenta v roku 2022.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banky