Ekonomika Pásma Gazy padá voľným pádom, varuje Svetová banka

Ekonomika Pásma Gazy je vo voľnom páde a Izrael a medzinárodné spoločenstvo by mali podniknúť kroky na odvrátenie bezprostredného kolapsu. Uvádza sa to v správe, ktorú v utorok vydala Svetová banka.

25.09.2018 11:21
debata (5)

V tohtoročnom prvom štvrťroku sa ekonomika Gazy podľa správy prepadla o šesť percent, miera nezamestnanosti prekročila 50 percent a medzi mladými ľuďmi stúpla dokonca na 70 percent. Tento stav je podľa banky výsledkom viacerých faktorov, vrátane desaťročnej blokády zo strany Izraela, rozpočtových škrtov Palestínskej samosprávy a zníženia medzinárodnej pomoci, najmä zo Spojených štátov.

„Kombinácia vojny, izolácie a domácej rivality ekonomiku Pásma Gazy ochromila a prehĺbila biedu jej obyvateľov,“ uviedla oblastná riaditeľka Svetovej banky Marina Wesová. Ekonomická situácia v Gaze podľa nej dosiahla kritický bod a hlboká frustrácie vedie k zvýšenému napätiu, ktoré je zdrojom nepokojov.

Od konca marca v Pásme Gazy Palestínčania protestujú proti blokáde pásma a dožadujú sa možnosti vrátiť sa na územia, ktoré boli kedysi domovom ich predkov, ale dnes sa nachádzajú v Izraeli. Zároveň požadujú zmiernenie blokády, ktorú Izrael a Egypt zaviedli v roku 2007, keď oblasť ovládlo hnutie Hamas.

Svetová banka v správe apeluje na Izrael, aby zrušil reštrikcie na obchod a pohyb tovaru a osôb. Naliehavo tiež vyzýva na vytvorenie „legitímnych inštitúcií pre správu Gazy transparentným a účinným spôsobom“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Pásmo Gazy #Svetová banka