NBS: Priemerný plat v krajine tento rok pretne 1000 eur

Výrazne rýchlejšie by mali v slovenskej ekonomike rásť mzdy. Národná banka Slovenska totiž navýšila odhad rastu priemernej nominálnej mzdy pre tento rok o 0,4 percentuálneho bodu na 6,2 %.

25.09.2018 14:21 , aktualizované: 16:04
debata (12)

Národná banka Slovenska (NBS) navýšila odhad rastu priemernej nominálnej mzdy pre tento rok o 0,4 percentu­álneho bodu na 6,2 %, pre budúci rok o 1,1 percentu­álneho bodu na 6,9 % a pre rok 2020 o 0,9 per­centuálneho bodu na 6,5 %. Priemerná reálna mzda by tak mala podľa prognózy centrálnej banky v tomto roku stúpnuť o 3,5 %, v budúcom roku o 4 % a v roku 2020 o 3,9 %. Znamená to navýšenie odhadu o 0,4 percentu­álneho bodu v tomto roku, o 0,7 percentu­álneho bodu v budúcom roku, resp. o 0,8 percentu­álneho bodu v roku 2020.

Znamená to, že priemerná hrubá mzda v krajine by sa mala tento rok zvýšiť na 1013 eur, v roku 2019 sa priblíži k 1100 eur a v roku 2020 sa prehupne cez danú hranicu.

NBS na druhej strane znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu Slovenska na budúci rok. V aktuálnej prognóze totiž očakáva, že slovenské hospodárstvo v budúcom roku stúpne o 4,5 %, čo oproti predchádzajúcej prognóze znamená zníženie odhadu o 0,3 percentu­álneho bodu.

Dôvodom revízie prognózy pre budúci rok je očakávaný slabší zahraničný dopyt a predpokladané spomalenie dynamického rastu investícií. Pre tento rok ponecháva centrálna banka odhad rastu bez zmeny na úrovni 4 % a v roku 2020 by mala slovenská ekonomika rásť rovnako 4-percentným tempom.

Riziká v aktuálnej prognóze centrálna banka vidí najmä v možnom spomalení hospodárskeho rastu. „Riziko pomalšieho rastu ekonomiky predstavuje najmä prehlbovanie protekcionizmu v svetovom obchode. Z domácich faktorov je najväčšou neistotou rozloženie nábehu novej produkcie v automobilovom priemysle,“ uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch.

Šéf centrálnej banky zároveň opäť zopakoval výzvu NBS, aby sa aktuálna dobrá kondícia hospodárstva využila na zavádzanie štrukturálnych reforiem zameraných na zvyšovanie rastového potenciálu a zároveň, aby sa nastavili fiškálne politiky tak, aby bolo možné kryť budúce riziká. „Dôležité je nastaviť priaznivé podmienky pre rozvoj investícií, podnikateľského prostredia a kvality pracovnej sily s cieľom podpory rastu produktivity práce, ktorá začína zaostávať za rastom miezd,“ dodal Makúch.

Inflácia by pritom podľa aktuálnej prognózy NBS mala dosiahnuť v tomto roku 2,6 %, v budúcom roku 2,7 % a v roku 2020 2,4 %. Pri prognóze rastu spotrebiteľských cien centrálna banka upravovala iba predikciu pre budúci rok, a to o 0,4 percentu­álneho bodu nahor.

Pozitívnejšie ako v predchádzajúcej prognóze centrálna banka očakáva vývoj na trhu práce. Prognózu rastu zamestnanosti pre tento aj budúci rok navýšila o 0,3 percentu­álneho bodu na 2,1 %, resp. 1,5 %. Pre rok 2020 ponecháva odhad rastu zamestnanosti bez zmeny na úrovni 1 %. Miera nezamestnanosti by mala klesať postupne v tomto roku na 6,8 %, v budúcom roku na 6,3 % a v roku 2020 na 5,8 %.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #NBS #mzdy