Živnostníci si rekreáciu dajú do nákladov

Rekreačné poukazy zatiaľ vzbudzujú veľkú zvedavosť. Okolo ich fungovania je mnoho otáznikov a technické detaily ozrejmí asi až prax. Novela zákona počíta s poukážkami v hodnote 500 eur, pričom zamestnávateľ by zamestnancovi prispel do výšky 55 percent, teda sumou 275 eur, ktorá bude oslobodená od daní a odvodov. Pre firmy nad 50 zamestnancov majú byť poukážky povinné, ak o ne zamestnanci požiadajú. Minimálna suma príspevku však stanovená nie je. Poukazy môžu využiť aj živnostníci.

26.09.2018 12:00
rekreácia, Štrbské pleso, Vysoké Tatry, Foto:
Koľko živnostníkov bude využívať štátom dotované rekreačné poukazy, je nateraz otázne. Na snímke je pohľad na Vysoké Tatry zo Štrbského plesa.
debata (12)

„Veríme, že živnostníci privítali zvýšenie paušálnych výdavkov, ktoré im ušetrí peniaze. Toto je ďalšie opatrenie, ktoré by im malo pomôcť. Tak, ako si živnostníci účtujú stravné lístky, rovnakým spôsobom si budú môcť účtovať aj rekreačné poukazy,“ povedal predseda SNS Andrej Danko.

Inými slovami, 275 eur na dovolenku im nikto nedá, bude to však pre nich nezdaniteľná položka. Presne táto suma je totiž maximom toho, čo môže podľa navrhovaného zákona zamestnávateľ zamestnancovi na domácu dovolenku poskytnúť. Živnostník si teda bude môcť dať takúto sumu do nákladov, ak zdokladuje, že peniaze využil na rekreáciu na Slovensku.

Živnostníci si však už dnes znižujú daňový základ aj o výdavky použité na rekreáciu, ak je potrebná na regeneráciu ich síl v súvislosti s výkonom ich povolania. „Podľa dnes platného zákona o dani z príjmov si môže živnostník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane vo forme preukázateľne zaplatenej úhrady súvisiacej s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami, najviac však 50 eur za rok. Za nezdaniteľnú časť základu dane daňovníka sa považujú aj zaplatené úhrady na kúpeľnú starostlivosť na manželku či manžela daňovníka, resp. daňovníčky, a na vyživované dieťa daňovníka, najviac však 50 eur za rok za každého z nich,“ uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva Ivana Skokanová.

Hotely na Slovensku sú málo vyťažené

Musí však ísť o kúpeľnú starostlivosť a služby s ňou spojené, a to v prírodných liečebných kúpeľoch a kúpeľných liečebniach, prevádzkovaných na základe povolenia podľa zákona o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Uvedenú nezdaniteľnú časť základu dane si môže uplatniť každá fyzická osoba, a to prvýkrát až za rok 2018, ktorá vykáže základ dane z príjmov zo závislej činnosti alebo z príjmov z podnikania, alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

„Túto nezdaniteľnú časť základu dane si uplatní fyzická osoba na základe predloženého dokladu vystaveného prevádzkovateľom kúpeľov o zaplatení úhrady za kúpeľnú starostlivosť,“ spresnila Skokanová. Daňovú úľavu v prípade uplatnenia chystaných rekreačných poukazov živnostníkmi nekomentovala, s tým, že „Finančná správa sa vyjadruje vždy len v medziach platných zákonov“.

Podľa návrhu zákona jedným z nástrojov financovania rozvoja cestovného ruchu je rekreačný poukaz vo forme elektronickej platobnej karty. Môže ho použiť výlučne osoba, ktorej je určený, na území Slovenskej republiky do konca kalendárneho roka, v ktorom bol rekreačný poukaz vydaný. Návrh zákona, ktorým sa zatiaľ v prvom čítaní zaoberal parlament, reaguje na skutočnosť, že ubytovacie zariadenia hotelového typu na Slovensku majú spomedzi európskych krajín jednu z najnižších mier vyťaženosti.

Ako uvádza dôvodová správa, podľa dostupných štatistík je v najslabších sezónach vyťaženosť týchto zariadení len okolo 20 percent, pričom málokedy presahuje hranicu 40 percent. „Uvedené pri zachovaní súčasného stavu spôsobuje hrozbu prepúšťania zamestnancov pracujúcich v ubytovacích službách a v službách nadväzujúcich na tieto služby. Zavedením navrhovaných opatrení sa očakáva pozitívny vplyv na podnikateľské subjekty v oblasti cestovného ruchu, pričom sa predpokladá zvýšený dopyt po ubytovacích a s tým súvisiacich službách, rozvoj marginalizovaných regiónov, a, naopak, vznik nových pracovných miest v cestovnom ruchu a príbuzných odvetviach, nárast návštevnosti a zvýšenie povedomia o domácom cestovnom ruchu,“ argumentujú navrhovatelia zákona.

Ako fungujú poukážky v iných štátoch

Štáty, v ktorých už funguje obdobný systém podpory, ako sú Francúzsko, Maďarsko a Taliansko, vykazujú najvyššiu účasť domáceho obyvateľstva na domácich súkromných cestách, tvrdí dôvodová správa. Naopak, výsledky prieskumov Európskej komisie, pokiaľ ide o preferencie občanov EÚ v turizme v rokoch 2015 a v roku 2014, hovoria, že domácu dovolenku pred zahraničnou uprednostnilo len 33 percent dovolenkujúcich obyvateľov Slovenska. Približne polovica z nich vyhľadávala destinácie, pre ktoré má aj Slovenská republika veľmi dobré predpoklady – zaujímala ich príroda, wellness, gastronómia, kultúra alebo šport.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #Andrej Danko #rekreácia